друкувати


Чорний, білий і сірий: Як уберегти мобільник від відключення

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-14 06:12:06
Нелегальні мобільні телефони почнуть відключатися 16 лютого. В українців буде після попередження їх про відключення, три місяці, щоб врятувати свою мобілу. Як це все відбуватиметься технічно. Справа в тому, що 16 листопада вперше мобільні оператори подали списки "білих" мобільників, розповіли нам в Українському Державному центрі радіочастот.

Попереджати про їхнє відключення повинні за три місяці, до того ж за цей час абонент отримає два попередження про те, що його телефон загрожує потрапити до чорного списку. Якщо за цей час абонент не легалізує мобілку, то після відключення її буде неможливо "повернути до життя". Принаймні, поки ні НКРЗ, ні УДЦР не придумали нічого для такої можливості.

При цьому він не вирубиться у прямому розумінні - просто він не зможе працювати в мережі українських операторів. Номер екстреного виклику 112 вам залишать, і в ігри пограти ви зможете, але ось спілкуватися - уже ніяк. Можливості підключитися до іншого оператора теж не буде - база IMEI створюється єдина, тому телефон можна буде викинути.

Можливі й інші варіанти - якщо у вас 10 років валяється старий мобільник, або вам його подарували - а в базі кодів його немає, - то вам потрібно буде довести Центру радіочастот, що ви отримали його цілком легально. Тоді його внесуть в білий список.

У незвичайних випадках і Центр радіочастот, і НКРЗ, і мобільні оператори обіцяють зробити все можливе, щоб захистити права споживачів.

"Я першим звернувся. Купив собі iPhone в Парижі, потім написав заяву, і був внесений мій телефон в білий список", - розповів начальник УДЦР Павло Слободянюк.

"Той, хто ввозить телефон, повинен його задекларувати, але чи знає він про це? Що робити бабусі, якій онук подарував телефон, і він пролежав тут п'ять років?"- запитує в той же час представник українського оператора мобільного зв'язку Олександр Зайченко. А Слободянюк у свою чергу розповів, що в УГРЦ вже були випадки, коли вони не знали, що робити. "Звернувся дід, якому онук привіз з Італії телефон. Він прислав його нам, лаявся, що даремно витратив гроші. Ми надіслали йому назад телефон і навіть симкарту купили", - відзначає він.

"Поодинокі випадки є. Якщо справді подарували, - будемо розбиратися. Якщо ви офіційно отримали посилку з-за кордону і не незаконним шляхом - пожалуйства, внесіть до списку", - пояснив Слободянюк.

А заступник начальника юридичного управління НКРЗ Тетяна Дуля зазначила, що з новими законами завжди виникають проблеми в їхній реалізації - але норми можна змінювати по ходу їхнього виникнення.

Телефони іноземців можуть відключити від нашої мережі. В іноземців теж будуть проблеми з телефоном - їм потрібно буде при в'їзді оформити митну декларацію, а потім подати до УДЦР заяву з його копією. Навіть у тому випадку, якщо вони заповнити митну декларацію "забудуть" - не страшно. Їм треба буде всього лише довести УДЦР, що в'їхали в Україну легально. Щоправда, це стосується тільки тих, хто захоче вставити в телефон українську симкарту - в режимі роумінгу вони зможуть користуватися мобільним хоч 10 років.

"Роумінг - питань немає, хоч 10 років. Якщо ж ви хочете використовувати послуги місцевого абонента, потрібно заповнити митну декларацію", - підкреслює начальник УДЦР Павло Слободянюк. У випадку, якщо за час перебування іноземця в Україні його телефон таки потрапить в "сірий" список, то при повторному його приїзд в Україну, скажімо, через півроку, телефон не буде працювати в мережі наших операторів.

Кабмін Тимошенко непогано заробив на легалізації телефонів. Легалізація імпорту мобілок вже принесла українському бюджету 400 мільйонів гривень - а це бюджет цілої області, каже начальник УДЦР Павло Слободянюк. Є й ще деякі фінансові нововведення - ми вже писали про те, що ви можете ввезти в Україну безкоштовно два телефони. Однак це не зовсім так. Безкоштовним їхнє ввезення буде тільки у випадку, якщо їхня загальна вартість не перевищує 200 євро, розповіли в тому ж Центрі радіочастот. Отже, якщо вартість двох телефонів, придбаних за кордоном, становить понад 2400 гривень (приблизно), вам доведеться заплатити.

До речі, у Центрі радіочастот заявили, що, незважаючи на прогнози про подорожчання телефонів на 20-40%, цього не сталося. Ціни залишилися ті ж, але ось на контрабанді вже ніхто не наживається.

Як перевірити легальність мобілки, яка купується. Покупцям радять дивитися перед придбанням телефону, чи є в кутку споживача в точці продажу дозвіл на право реалізації телефонів. Там же повинні бути інструкції з перевірки його легальності.

Заступник начальника УДЦР Володимир Кириченко пояснив, що кожен телефон має код IMEI, які нанесені на корпусі самого телефону під акумулятором. Є цей код і на заводській упаковці, і на гарантійному талоні. "Звіряйте ці три коду - і ви зробили перший етап перевірки", - зазначив він.

"Кожен продавець зобов'язаний забезпечити підключення телефону і перевірку всіх його функцій, зобов'язаний вставити симкарту. Набираєте *#06#. Якщо код збігається - черговий етап перевірки був завершений. Якщо ні - телефон перепрошитий, його ні в якому разі не варто брати", - підкреслює представник Центру.

Крім того, ви можете на короткий номер будь-якого оператора відправити повідомлення і отримати відповідь, що ваш номер у білому списку. Якщо телефон вже куплений, але його немає в списку - то ви має повне право його повернути, навіть не дотримуючись норми про 14 днів. Ця норма стосується тільки якісних виробів, підкреслив Кириченко, а нелегальний телефон вважається неякісним. Щоправда, каже він, не завжди продавці йдуть на контакт, але в цьому випадку на них можна скаржитися правоохоронцям.

У НКРЗ впевнені, що легальність мобільника впливає на якість зв'язку. Нелегальні мобілки можуть виявитися неякісними, і тому споживачі не отримують в повній мірі всієї послуги від оператора, запевняє заступник начальника юридичного управління НКРЗ Тетяна Дуля. Хоча визнає, що скарг про неякісності "сірих" мобілок до них не надходило.

"Тут питання про стійкість мережі надання якісної послуги споживачу. Маючи неякісне обладнання, він не отримує потрібної послуги", - запевняє вона.

А от представник одного з українських мобільних операторів, що не побажав назватися, зізнався в ексклюзивному коментарі UBR.UA, що не розуміє, чому покарані у разі боротьби із сірим імпортом повинні бути не митники, а прості громадяни.

"Проблема то ось у чому: митниця пропустила нелегальний мобільний телефон, а покарають нас з вами. Вам будуть відключати телефони, і оператори просто повинні виконати закон", - говорить джерело.

На якість зв'язку нелегальність ніяк не впливає, впевнений також Олександр Зайченко, начальник відділу ліцензування "МТС-Україна". "Якість зв'язку визначається багатьма параметрами, тому "сірість" телефону слабо позначається на рівні роботи. Так, є поставки неякісного обладнання, але вони швидше позначаються на добробуті. Так, були пожежі через мобільні. Але з точки зору операторів ми далекі від цієї проблеми", - підкреслив він.

А ось, до речі, перелік телефонів, заборонених до ввезення та використання в Україні. Над списком УДЦР вказує, що відсутність телефону в цьому переліку не гарантує того, що таку модель можна ввозити і використовувати в Україні:

1 Безшнуровий телефон Panasonic KX-TG 2227S 2,4
2 Безшнуровий телефон Panasonic KX-TG 2247PW 2.4
3 Безшнуровий телефон Panasonic KX-TG 2247S 2,4
4 Безшнуровий телефон Panasonic KX-TG 2401S 2,4
5 Безшнуровий телефон Panasonic KX-TG 2401B 2,4
6 Безшнуровий телефон Panasonic KX-TG 2403B 2,4
7 Безшнуровий телефон Panasonic KX-TG 2451S 2,4
8 Безшнуровий телефон Panasonic KX-TG 2451B 2,4
9 Безшнуровий телефон Panasonic KX-TG 2730S 2,4
10 Безшнуровий телефон Sony CPP-S2430 2,4
11 Безшнуровий телефон Panasonic KX-TG 2205 W 2,4
12 Безшнуровий телефон Panasonic KX-TG 2215 В 2,4
13 Безшнуровий телефон Panasonic KX-TG 2238 S 2,4
14 Безшнуровий телефон Panasonic KX-TG 2248 S 2,4
15 Безшнуровий телефон Panasonic KX-TG 2258 S 2,4
16 Безшнуровий телефон Panasonic KX-TC 1484 0.93
17 Безшнуровий телефон Panasonic KX-TC 1464 0,93
18 Безшнуровий телефон Sony CPP-S9001 0,93
19 Безшнуровий телефон Sony CPP-S9101 0,93
20 Безшнуровий телефон Alpha 1680CT 0,93
21 Безшнуровий телефон Alpha 1800CT 0,93
22 Безшнуровий телефон Audioline CDL 971G 0,93

І НКРЗ, та УДЦР запевняють, що відключення телефонів відбудеться культурно, і всі приватні випадки врахують. Але поки вони самі на сто відсотків не знають, які можуть виникнути проблеми. Тому доведеться чекати до 16 лютого - напевно тоді і розкриють всі прорахунки нового законодавства. Є надія, що їх виправлять, як і обіцяють, по мірі виникнення проблем, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі