друкувати


Два ризики української економіки-2010

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-14 05:04:13
На сьогоднішній день розрахунки Національного банку України та Мінекономіки прямо вказують на те, що в другому кварталі ВВП і внутрішнє виробництво за всіма параметрами "обігнали" перший квартал, а в третьому - перевищили те, що було в другому.

Слід зауважити, що в цих розрахунках враховані всі різноманітні сезонні коливання, проте все одно зростання внутрішнього валового продукту за останні півроку виходить досить великим - 6-8% в порівнянні з попереднім півріччям.

Все це говорить про те, що Україна виходить з кризи. Сам ж кризу, як явище падіння виробництва, припинився в першому кварталі. І в цьому ракурсі я б сказав, що Україна стала виходити з нього навіть трохи раніше, ніж європейські країни, хоча падіння її було значно глибше.

Так що навряд чи варто, як стверджують деякі економісти, говорити про те, що ми тупцюємо на місці або депресуємо. Названі мною цифри - це показник досить інтенсивного відновного процесу.

Інша справа, що відновлюємося ми, на жаль, практично на старій структурно-технічній базі. І це головна проблема нинішнього етапу. Звичайно, ми тепер трохи менше споживаємо енергії, але в цілому, якісно, нічого не змінилося.

Ми така ж розтратна, низькорівнева економіка. Ми виробляємо продукти з низькою доданою вартістю. У нас все також зношені, виснажені всі засоби виробництва - ніякої особливої модернізації не відбулося. Хоча криза якраз стимулює це - виводить з економіки найменш ефективні виробництва. Принаймні, повинен виводити.

Тому стосовно майбутнього я повинен відзначити кілька ризиків.

№ 1 - всесвітній ризик. Наша економіка значною мірою пов'язана з попитом на нашу низькорівневу продукцію, яка знаходиться в нижчому обслуговує класі.

Наскільки цей попит буде рости - це є перший наш ризик. Оскільки немає впевненості в тому, що нинішня криза - якщо говорити про його всесвітньому масштабі, не буде мати ще одну, можливо, меншу, але ступінь падіння.

Ризик № 2 пов'язаний з відновленням кредитної функції банківської системи.

І хоча великі банки налаштовані оптимістично і планують відновлення цієї функції протягом 2010 року, особливо в другій його половині, тим не менше, це ризик.

Зовсім не означає, що таке обов'язково буде, але, повторюся, це ризик.

Від цього, до речі, залежить наш подальший ріст. Зрозуміло, що коли порожні потужності, можна досить швидко їх відновити, але далі потрібні кредитні ресурси, інакше подальше відновлення неможливо.

Ось від цього всього, значною мірою, мабуть, і залежить 2010 рік,

Якщо ці ризики не будуть реалізовані - а я, наприклад, вважаю, що ми маємо сприятливу перспективу, то відновлювальний зростання української економіки триватиме. І вважаю, що до кінця 2011 року ми вже вийдемо на той рівень, який ми мали влітку 2008 року, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі