друкувати


Івано-Франківщина: Космацька школа отримала новий шкільний автобус

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-12 12:31:28
Учні Космацької загальноосвітньої школи Косівського району отримали в подарунок від обласної та районної влади новий сучасний шкільний автобус на 45 місць. Ключі від шкільного автобусу, яким довозитимуть до школи учнів, що мешкають у присілках Космача, директору школи вручив голова обласної державної адміністрації Микола Палійчук.

У Космацькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів сьогодні навчається понад 600 дітей. Більше двохсот учнів проживають за межею мікрорайону школи, тобто вони потребують підвозу до навчального закладу. Уже майже сім років тут намагаються вирішувати дану проблему використовуючи різні варіанти. Для цього задіяно не тільки шкільний транспорт, але й маршрутний автобус Коломийського АТП. "В них є маршрут який іде через Яблунів, Грушир і на Космач. Нас задовольняє те, що діти приїзджають якраз перед початком уроків. Цим маршрутом користуються учні, що проживають в присілках Рушир, Рунок та частково Погир. Решту ж учнів ми підвозимо нашим бусиком. Він їздить по двох маршрутах: центр - плаюци і центр – облас. Дітей привозимо до школи та відвозимо після уроків додому. Наш автобус, яким ми користувалися до цього часу завжди був перегружений. В першу чергу ми довозили дітей початкової школи – учнів 1-4 класів. А вже учнів 5-11 класів по мірі можливостей. Більшість з них до школи мусили ходити пішки", говорить директор навчального закладу Юрій Семчук, повідомляє прес-служба голови Івано-Франківської ОДА.

Учень 6 класу Василь, якому від дому до навчального закладу доводиться долати близько 3 км, розповів, що до школи добирається як випаде - не раз ходить пішки, а не раз їхав автобусом. Білий старенький бус, яким школа користувалась до сьогодні, навчальний заклад отримав у 2003 році, коли відкривали першу чергу новозбудованих приміщень школи. Проте через малу вмістивість, в ньому було 15 місць, ним могли возити далеко не всіх дітей. В основному учнів початкових класів та учнів старших класів, що проживають в найдальших присілках. Та й він за словами учнів останнім часом став не надто надійним. "На навчання добираємося бусіком, оцим білим, а взимку, коли він не зможе завестися то ідемо пішки. Тоді буває, що деколи й запізнюємося",- розповів Василь. Тож минулого року Юрій Семчук замовив для навчального закладу новий транспорт, який сьогодні урочисто передали школі.

Під час спілкування з учнями та трудовим колективом Космацької школи Микола Палійчук пообіцяв, що зробить усе можливе, щоб уже незабаром розпочались роботи щодо будівництва другої черги школи. Адже дирекцію та педагогічний колектив уже не один рік турбує ситуація із будівництвом школи. Сьогодні частина дітей навчається у приміщеннях, які звели наприкінці 80-х років. Однак їх на всіх учнів не вистачає, тож уроки доводиться проводити і в старих аварійних приміщеннях, що знаходяться поруч. Щоб продовжити будівництво другої черги школи необхідно біля двадцяти мільйонів гривень. " На сьогодні говорячи про вартість будівництва другої черги школи потрібно орієнтуватись на суму біля двадцяти мільйонів гривень. Кошти немалі, однак обласна влада пообіцяла нам посприяти в питанні завершенні будівництва з тим, щоб якнайшвидше здати другу чергу в експлуатацію", - говорить голова Косівської РДА Ярослав Шинкарук.

Обговорити на форумі