друкувати


Депутати ЄЦ зареєстрували законопроекти про запровадження відкритих списків на виборах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-11 05:33:05
Народні депутати - Голова Єдиного Центру Ігор Кріль та заступник Голови Єдиного Центру Леся Оробець зареєстрували у Верховні Раді проекти законів "Про внесення змін та доповнень до Закону України "Про вибори народних депутатів України" та "Про внесення змін та доповнень до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів".

Цими законопроектами передбачається обрання народних депутатів та депутатів місцевих рад за відкритими партійними списками.

Народні обранці пропонують, щоб під час проведення парламентських виборів, партії та блоки в кожному виборчому окрузі висували до п’яти кандидатів у депутати. Їх черговість в остаточному списку партії чи блоку встановлює Центрвиборчком за результатами голосування.

Щодо місцевих виборів, законопроект передбачає, щоб відкриті виборчі списки формувалися шляхом закріплення місцевими організаціями партій за кожним із територіальних виборчих округів від одного до трьох кандидатів.

"Проведення виборів на основі відкритих партійних списків дозволить, з одного боку, повернути відповідальність у владу, посиливши зв’язок депутатів із виборцями, а з іншого – примусить партії перестати ігнорувати місцеві проблеми. Люди знатимуть в обличчя своїх представників у владі та зможуть вимагати звіту за виконану ними роботу", - наголосив Голова Єдиного Центру.

Обговорити на форумі