друкувати


11 грудня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-11 03:14:37
Зупинився Біг Бен. Всесвітній день дитячого телемовлення. Всесвітній Астма-день. Проголошений Всесвітньою організацією охорони здоров'я з метою привернути увагу громадськості до проблеми захворюваності бронхіальною астмою.

День солідарності з жінками і дітьми Африки (встановлений в грудні 1984 року сесією Ради Всеафриканської організації жінок).Сьогодні День пам'яті журналістів, які загинули при виконанні професійних обов'язків(відзначається в Росії). Буркіна-Фасо відзначає День республіки (1993).

Цього дня в 1954 році, в Москві в сім'ї відомого архітектора народився Андрій Вадимович Макаревич. Закінчив Московський архітектурний інститут. Ім'я Андрія Макаревича і назва групи "Машина времени" невід’ємно пов'язані з розквітом рок-музики в Радянському Союзі в 70-80-х роках.

Якщо говорити про "Машину времени", то виникла вона в 1968-69 роках, коли її учасники ще навчалися в школі, але заявила про себе в 1974 році на конкурсі самодіяльних груп. У березні 1976 року "Машина времени" виступає на фестивалі в Талліні і посідає перше місце, потім були тріумфальні гастролі в Ленінграді і через декілька років пісні Макаревича стають відомі всій країні.

В березні 1980 року в дещо іншому складі і вже в професійній якості (незадовго до цього "Машина времени" була зарахована до штату Росконцерта) група взяла нову висоту - перемогла на музичному фестивалі в Тбілісі "Весняні ритми-80". В цьому ж році всесоюзним хітом стає пісня "Поворот". Перша половина 80-х років була, мабуть, найяскравішою сторінкою в творчості "Машини времени" і самого Макаревича; пізніше група трохи зайшла в тінь, хоча продовжувала концертну діяльність - в 1986 році були підготовлені дві сильні програми "Річки і мости" і "В колі світла", - випускала нові магнітоальбоми і платівки. Якщо ж говорити про внесок Андрія Макаревича і "Машини времени" в кіно, то варто відзначити, що вперше пісня в їх виконанні ("Ти або я) прозвучала у фільмі Г.Данелія "Афоня". В 1982 році музиканти зіграли рок-групу в картині Олександра Стефановича "Душа", де в головних ролях знімалися Софія Ротару і Михайло Боярський. У того ж Стефановича Андрій Макаревич виконав головну роль рок-музиканта Колі Ковальова у фільмі "Почни спочатку". Крім того, Макаревич написав музику більш ніж до десяти фільмів, у тому числі для "Швидкості" і "Прориву" Дмитра Свєтозарова і "Шизофренії" Віктора Сергєєва. Останніми роками Андрій Макаревич активно працює на телебаченні - в 1993 році він придумав передачу "Смак" і став її ведучим. Також він брав участь у створенні програм "Ех, дороги" і "Абажур".

Православні іменинники: Андрій, Василь, Григорій, Іван, Сергій, Стефан (Степан), Федір.

Католицькі іменинники: Вальдемар, Дамас.

Цього дня:

1699 Імператор Петро I заснував Андріївський прапор як офіційний прапор Російського військового флоту.

1844 У Бостоні Горас Уеллс вперше використовував у зуболікарській практиці як засіб анестезії звеселяючий газ. Досвід виявився не зовсім вдалим. Через два роки його партнер Уїльям Мортон з успіхом застосує ефір.

1946 Створено фонд ООН допомоги дітям (UNICEF).

1948 Провінція Ньюфаундленд ввійшла до складу Канади.

1981 У Лондоні від холоду о 12:27 зупинився Біг Бен.

1987 Торгова марка Чарлі Чапліна - палиця і казанок продана на аукціоні Крісті за 2 500 доларів.

1991 Парламент ЧСФР прийняв закон, який передбачає покарання до 5 років ув’язнення за ведення комуністичної або фашистської пропаганди.

11 грудня народилися:

1843 Роберт Кох (1843-27.5.1910), німецький мікробіолог, Нобелівський лауреат 1905 року.

1913 Жан Маре (1913-8.11.1998), французький актор ("Фантомас", "Красуня і чудовисько").

1918 Олександр Ісаєвич Солженіцин, письменник, Нобелівський лауреат 1970 року.

1922 Микола Миколайович Озеров (1922-1.6.1997), заслужений майстер спорту, 24-кратний чемпіон СРСР з тенісу, народний артист Росії, відомий спортивний коментатор, багато висловів якого стали крилатими.

1925 Євгенії Онопрієнко, український кіносценарист ("В бій ідуть одні старики").

1930 Жан Луї Третіньян, французький актор ("І бог створив жінку", "Поліцейська історія").

1933 Сергій Сергійович Тарасов, кінорежисер ("Стріли Робін Гуда", "Балада про доблесного лицаря Айвенго"), сценарист ("Вертикаль").

1950 Олександр Михайлович Татарський, режисер і продюсер анімаційного кіно ("Пластилінова ворона", "Падав торішній сніг", "Слідство ведуть Колобки"), засновник і художній керівник студії "Пілот".

1954 Андрій Макаревич, лідер "Машини времени" і головний кулінар Росії, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі