друкувати


Замісна терапія для наркозалежних по-калуськи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-10 05:26:14
У калуській міській поліклініці нещодавно розпочав роботу кабінет замісної підтримуючої терапії для наркозалежних. Обладнали медичну новинку ще у травні відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я та наказу управління охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА. Проте працювати кабінет не міг, бо не було відповідної ліцензії на діяльність у сфері обігу наркотичних засобів. За словами місцевих медиків, такий дозвіл надав Комітет з обігу наркотиків.

36 тисяч гривень на обладнання кабінету калушани отримали, вигравши грант Українського інституту громадського здоров’я. Саме ця установа опікується впровадженням замісної підтримуючої терапії. Наразі кабінет щодня,без вихідних у кабінеті працюватимуть лікар-нарколог, медсестра та соціальний працівник. Наркозалежним, які звернуться сюди пропонуватимуть вживання метадолу — препарату, який заміняє наркотики.

Лікарі стверджують, що замісна підтримуюча терапія менше руйнує організм залежних. Вони отримують те, що стабілізує їх фізичний і психічний стан та не йдуть за будь-яку ціну шукати дозу. Такий крок дозволяє і суттєво зменшити кількість кримінальних злочинів, вчинених наркоманами. Вживатимуть метадол тільки під наглядом медиків, які враховуватимуть тривалість перебування на обліку наркоманів та ступінь їхньої залежності від дурману. Перед початком терапії наркозалежні мають підписати спеціальну згоду на вживання препарату.

На жаль, сьогодні Калуш посідає друге місце на Прикарпатті після Івано-Франківська за середнім показником кількості наркоманів. На диспансерному обліку лікарів перебувають 106 наркозалежних.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі