друкувати


Ні заборгованості на Прикарпатті

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-10 04:35:09
Днями відбулося чергове засідання обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших грошових виплат. У роботі засідання взяли участь члени комісії, заступники голів райдержадміністрацій та міських голів міст обласного значення, начальники галузевих управлінь Івано-Франківської облдержадміністрації.

Сучасна фінансово-економічна реальність обумовила зростання заборгованості із виплати заробітної плати з початку 2009 року. Так, за даними Держкомстату станом на 01.11.2009 р. загальна сума заборгованості перед працівниками області складала майже 9,2 млн грн, 78,6% якої - заборгованість діючих підприємств. На вирішення проблеми погашення заборгованості із заробітної плати в області з початку поточного року здійснено перевірку усіх підприємств-боржників. За матеріалами перевірок порушено 31 кримінальну справу, 156 керівників притягнуто до адміністративної відповідальності, повідомляє головне управління праці та соціального захисту населення.

Для посилення контролю за погашенням заборгованості із виплати заробітної плати сформовано переліки підприємств-боржників державної та комунальної форм власності, щодо яких відбувається щотижневий моніторинг стану погашення боргів з оплати праці. Крім того, при усіх райдержадміністраціях та міськвиконкомах створено тимчасові комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

З початку року проведено 10 засідань обласної та 174 засідання міських та районних комісії, якими заслухано 652 керівника, розірвано контракт з директором Галицького ЖКП Р.Сегіним, відсторонено від займаної посади директора Городенківського підрозділу "Пісковик" І.Смолінга та директора Косівського РП "Райагроліс" П.Гродюка, ініційовано розірвання контрактів із керівниками КП"Рогатин-Водоканал" І.Семенькою та КП"Рогатин-Житловик" В.Генегою. В результаті вжитих заходів за оперативними даними загальна сума заборгованості станом на 01.12.2009 р. порівняно з 01.11.2009 р. зменшилась на 1,8 млн грн або на 19,6%.

В області постійно працюють мобільні групи з представників правоохоронних органів, прокуратури, податкової служби, державної інспекції праці, управління праці облдержадміністрації щодо легалізації заробітної плати та зайнятості. З початку поточного року здійснено перевірку 2107 суб’єктів господарювання області, на яких без оформлення трудових договорів працювало 1214 найманих працівників. За наслідками перевірок легалізовано 392,8 тис. грн заробітної плати, роботодавців змусили укласти трудові угоди з 689 найманими працівниками. За матеріалами перевірок прокуратурою області порушено 100 кримінальних справ, до адміністративної відповідальності притягнуто 232 посадові особи.

За підсумками засідання прийнято ряд конкретних заходів, зокрема, щодо повної ліквідації заборгованості із виплати заробітноі плати в сільському господарстві, транспорті, готельному комплексі, освіті та охороні здоров'я. Крім того, керівників підприємств-боржників із сумою боргу до 15,0 тис. грн зобов’язано протягом десять днів повністю розрахуватися із своїми працівниками. Заступника міського голови м.Івано-Франківська О.Дерев’янка зобов’язано негайно забезпечити виконання вимог сесії міської ради від 30.07.2009 р. щодо ініціювання питання про порушення процедури банкрутства ДКП "Реконструктор" в господарському суді. Відділ державної виконавчої служби головного управління юстиції в області зобов’язано врегулювати ситуацію по ДП "Калійний завод" ВАТ "Оріана". Керівників галузевих управлінь зобов’язано вжити додаткові заходи по виконанню Указу Президента України від "Про невідкладні заходи щодо завершення погашення заборгованості із заробітної плати" та проінформувати на черговому засіданні Комісії.

Обговорити на форумі