друкувати


Україна почала підготовку до "газової війни" з Росією

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-09 04:52:19
В Україні вважають високою ймовірність штучного створення нової газової кризи з Росією із покладенням відповідальності за неї на українську сторону, говориться в аналітичній записці апарату РНБО України, оприлюдненій на сайті Ради безпеки.

"Метою цих дій є неринкова конкуренція і прагнення російської сторони остаточно монополізувати шляхи транспортування енергоносіїв маршрутом Схід-Захід, а також поставити під контроль політику ЄС", - сказано в документі.

На думку експертів, "дискредитація України як надійного партнера може спонукати європейських споживачів до підтримки (у тому числі фінансової) проектів" щодо будівництва газопроводів в обхід України.

Експерти в сфері національної безпеки не відкидають, що готується сценарій, коли Україна зриває платіж за газ, Росія обмежує подачу газу і, "через деякий час, інспірує нову газову кризу, перервавши поставки газу в Європу під приводом "крадіжок" газу в Україні".

"Це спонукатиме українську сторону до якнайшвидшого укладання міжурядової угоди в газовій сфері на умовах, максимально наближених до умов, запропонованих російською стороною. У результаті, через 3-5 років найбільш ліквідна власність держави Україна (в тому числі ГТС) може перейти під іноземний контроль, перш за все, російської сторони як плата за штрафи", - говориться в документі.

"Головною метою нейтралізації подібного руйнівного для української економіки та національного суверенітету сценарію має стати своєчасна плата за імпортований природний газ, оскільки саме затримка з оплатою буде ініційованою подією будь-якого негативного розвитку подій", - вважають експерти.

Цікаво зазначити, що цей демарш Київ зробив після того, як Росія заявила, що не буде стягувати з України штраф за невибраний за контрактом обсяг газу - відповідну заяву зробив у листопаді прем'єр РФ Володимир Путін на зустрічі в Ялті з прем'єром України Юлією Тимошенко.

Нагадаємо також, що на саміті Україна-ЄС, який відбувся в Києві, Брюссель фактично вперше визнав, що частина провини за газову кризу лежить на Україні. Крім того, Євросоюз розкритикував українську владу за недотримання угод з модернізації газотранспортної системи.

Як видно, в ЄС побоюються, що в боротьбі з урядом Тимошенко Президент України Віктор Ющенко може зірвати газові домовленості з РФ, і тоді нової кризи не уникнути, оскільки Європа отримує через Україну близько 25% імпортованого газу.

Нагадаємо, у вересні прем'єр-міністр Юлія Тимошенко під час виступу на саміті "Ялтинська економічна стратегія" (YES) заявила, що наступний Новий рік пройде без газових ускладнень у відносинах України та Росії, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі