друкувати


Майже половина української економіки відійшла в тінь

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-07 05:06:04
Частина тіні у вітчизняній економіці складає 45,4% від розміру офіційного ВВП. В абсолютних значеннях обсяг неврахованого ВВП, який створили "невидимі трудівники" в 2009 році, складає 420 млрд гривень. Найбільш затіненою галуззю виявилась торгівля: "торговці невидимого фронту" принесли тіньовій економіці близько 32 млрд гривень.

За результатами дослідження, проведеного виданням "Дело", найбільш затіненим сектором української економіки серед легальних видів діяльності виявилась торгівля - рівень тінізації тут досягає 50% від розміру офіційного ВВП, сформованого в цьому секторі.

Офіційно працівники прилавку й касового апарату створили за перші 6 місяців 2009 року 64 млрд гривень доданої вартості (ВВП), відповідно, "торговці невидимого фронту" принесли тіньовій економіці України близько 32 млрд гривень.

Наступними за рівнем тінізації йдуть сектори будівництва і торгівлі нерухомістю. Там покрито мороком 37% діяльності. У грошовому еквіваленті це близько 7,4 млрд гривень.

Третє й четверте місця за непрозорістю посідають фінансовий сектор і сільське господарство. У цих галузях приховано 27% діяльності. Проте в абсолютних цифрах фінансисти набагато випереджають аграріїв. Перші принесли в тіньовий ВВП за перше півріччя 10 млрд гривень, тоді як другі - тільки 4,4 млрд гривень.

На п'ятому місці переробна промисловість - у тіні знаходиться більше п'ятої частини від офіційного ВВП, що генерується цим сектором. А оскільки це найбільший сегмент вітчизняної економіки (18,6% в структурі ВВП), то і його внесок у тінь також вельми значний - 16,3 млрд гривень.

Нагадаємо, за оцінками фахівців Світового банку, рівень тінізації української економіки становить понад 50%. При цьому дані міжнародних експертів суттєво відрізняються від офіційної статистики Міністрества економіки, згідно з якою, у ІІ кварталі 2009 року (порівняно з І кварталом) рівень тінізації української економіки не змінився і залишився на рівні 36% від офіційного ВВП, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі