друкувати


Як не "підчепити" фіктивний кредит

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-07 04:25:08
Шахрайства з кредитами переслідують Україну з часів масової видачі позик, 2005-2008 роки. Найбільше махінацій з тими, які видавались на невеликі суми, лише за копією паспорта і кода.

Якщо ви загубили паспорт, або будь-де давали копію паспорту чи коду, на вас можуть спокійно оформити кредит. Саме так сталося з Валерієм Масним, який навіть не здогадувався про існування кредиту, оформленого на його ім’я, доки не почав отримувати повідомлення про необхідність сплати боргу, якого за декілька років набігло більше 20 тисяч гривень.

Представник Українського кредитно-банківського союзу Станіслав Людкевич у такому випадку радить відразу звертатися до правоохоронних органів, які порушать кримінальну справу. Тоді банк буде змушений проводити службове розслідування.

Адвокат Владислав Шаповал переконаний, що насправді це проблема банку, який видав гроші, особі, що подала про себе неправдиву інформацію. Тому сам повинен подавати позов до суду і там доводити отримував чи ні позичальник гроші, замовляти експертизи, залучати відповідних фахівців, перевіряти відеозаписи. У випадку встановлення шахрайства, саме банк має звертатись до правоохоронних органів з відповідною заявою.

На жаль, перевірити оформлення таких кредитів та позик не можливо.За багато років існування банківської системи в Україні не створені ефективні кредитні бюро, де банки визначатимуть платоспроможність позичальника, а пересічний громадянин зможе переконатися, що "чистий" перед фінустановою.

Поки такої структури немає фахівці радять завжди, коли надаєте копії паспорту чи коду, від руки через весь аккуш паперу прописувати конкретну мету. Аби ваші копії документів не використали в інших цілях, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі