друкувати


Ще рік мрій про Європу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-07 04:14:28
Недавно сподівалися, що набудемо асоційованого членства в ЄС вже цього року, та 13-й двосторонній саміт продемонстрував - переговори щодо укладення угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом зможуть завершитися лише 2010-го. Щоправда, позитивні зрушення в перемовинах звичайно є.

Жозе Мануель Баррозу (Голова Єврокомісії): "Дійсно, ми досягли значного прогресу. Ми маємо спільний підхід, спільні прагнення щодо європейських прагнень України. Ми ведемо переговори і це дуже широкомасштабна угода, яка включає в себе питання від торгівлі до співпраці в усіх сферах".

Віктор Ющенко (Президент України): "Ми констатували завершення роботи над переважною більшістю положень про асоціацію між Україною і ЄС, окрім розділу започаткування вільної зони. Про це ми говорили в окремих коментарях і до саміту, що це не простий технічний розділ, над яким треба сумлінно працювати".

Незважаючи на чисельні репліки про значний прогрес у взаєминах, українцям довелося вислухати й чимало не надто приємних зауважень. Голова Єврокомісії відзначив - обіцяні реформи виконуються в Україні лише частково, а слова посадовців не завжди збігаються з ділом.

Жозе Мануель Баррозу (Голова Єврокомісії): "Ми готові вас підтримати. Ми хочемо підтримати Україну, але відповідальність за здійснення реформ лежить на самих українцях".

Пригадали українцям і новорічну газову істерію. Європейці вимагають передбачуваності і наполягають на безперебійних поставках газу до своїх країн.

Фредерік Райнфельдт (Голова Європейської Ради, Прем'єр-міністр Швеції): "25% газу ЄС отримує через територію України. Ми хочемо передбачуваності у транзитних питаннях. Чимало споживачів у Європі можуть втратити терпіння. Ми просимо, щоб всі, хто має до цього відношення, могли вирішити двосторонні проблеми і стати передбачуваними постачальниками".

Крім того європейські чиновники наполягають на відновлені співпраці України з Міжнародним валютним фондом. Голова Єврокомісії наполягає - українські чільники якнайшвидше мають дійшли згоди у цьому питанні, повідомляє 24ТВ.

Обговорити на форумі