друкувати


В.Балога: ЄЦ запитає думку членів партії щодо участі у виборах Президента

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-05 01:51:46
Перед ухваленням остаточного рішення Єдиного Центру щодо форми своєї участі у виборах Президента України треба запитати всіх однопартійців про їхню думку з цього питання. Необхідність у такому опитуванні стала очевидною за результатами серії регіональних поїздок керівників партії, які обговорювали зі своїми колегами доцільність підтримки політичною силою того чи іншого кандидата на вищу державну посаду. Про це сьогодні заявив лідер Єдиного Центру Віктор Балога, оцінюючи підсумки своїх зустрічей із однопартійцями у Рівненській та Волинській областях.

"Активісти обласних і районних організацій партії, які розгорнуті у двох областях, виступили за необхідність підтримки на виборах чинного Президента Віктора Ющенка. Доводили, що він є щирим українцем, який дбає за інтереси держави і не розмінює їх на тимчасову вигоду, втілює важливі проекти, у тому числі на зовнішньому напрямку. Аргументів "за" було багато, і досить серйозних, втім, як і таких же серйозних зауважень. Знехтувати ними не можна у жодному разі, адже це – загальна позиція близько шести тисяч єдиноцентристів", повідомляє прес-служба Єдиного Центру.

Водночас політик звернув увагу на те, що багато колег із регіональних структур Півночі, Сходу, Півдня країни не менш переконливо обстоювали можливість підтримки на виборах представника опозиції Віктора Януковича. За словами В.Балоги, з цим фактом не можна не рахуватися, хоча у такому виборі відчувається "політична інерційність", оскільки багато нинішніх єдиноцентристів у часи до створення партії підтримували саме лідера Партії регіонів. Однак така думка колег заслуговує на не меншу повагу, ніж позиція на підтримку В.Ющенка.

Тому В.Балога сьогодні прийняв рішення напряму звернутися до своїх однопартійців. Він доручив підготувати від імені керівників Єдиного Центру листа із проханням до членів партії викласти свої міркування про сприяння політичної сили конкретному кандидату. Секретаріат узагальнить одержані відповіді і надасть цю інформацію на розгляд керівних органів партії.

"Думаю, на проведення цього опитування знадобиться 10-12 днів. Переконаний, що це дієвий демократичний підхід до прийняття важливого рішення. У такий спосіб ми матимемо широкий зріз думки всіх партійних ланок знизу доверху. Остаточна позиція Єдиного Центру спиратиметься на переконання і керівників, і рядових членів партії. Отже, ні в кого не буде жодних застережень щодо виконання нашого спільного рішення", - зазначив В.Балога.

При цьому він не виключив, що у підсумку внутрішньопартійної дискусії переважна більшість партійців висловиться за нейтралітет Єдиного Центру на виборах, тобто проти надання підтримки будь-кому з кандидатів. Така пропозиція не раз звучала на зустрічах із регіональними активістами і має своє обгрунтування. Зокрема, йшлося про те, що серед реальних претендентів на посаду Президента немає загальнонаціонального авторитета з чіткою програмою розвитку держави. "Цілком допускаю, що ця точка зору виявиться домінуючою. Окремі впливові члени партії говорили, що нам не варто ставати на чийсь бік, а готуватися до ролі опозиційної сили. Це також може бути остаточним рішенням", - сказав лідер Єдиного Центру.

Обговорити на форумі