друкувати


У Києві розпочався ХІІІ саміт Україна - ЄС

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-04 04:09:47
Під головуванням Президента України Віктора Ющенка та Голови Європейської Ради - Прем’єр-міністра Швеції Фредерика Райнфельдта розпочалося пленарне засідання ХІІІ саміту "Україна – Європейський Союз".

З української сторони у зустрічі беруть участь члени Кабінету Міністрів України, посадові особи МЗС та Мінекономіки, посли України при ЄС та у Швеції.

До складу делегації ЄС увійшли Голова Європейської Комісії Ж.Баррозу, член Європейської Комісії з питань зовнішніх зносин та європейської політики сусідства Б.Ферреро-Вальднер, інші високі посадовці Єврокомісії, Ради ЄС та Шведського головування в ЄС.

Планується, що під час Саміту буде обговорено взаємодію України та ЄС у подоланні глобальних викликів, зокрема, предметно обговорено такі виклики, як світова економічна криза та глобальні кліматичні зміни.

На Саміті сторони представлять своє бачення внутрішнього розвитку України та ЄС і дадуть оцінки переговорам стосовно Угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі та імплементації Угоди про спрощення оформлення віз між Україною та ЄС. Очікується, що буде досягнуто домовленості про розширення категорій українських громадян, які користуватимуться візовими спрощеннями, визначеними чинною Угодою, та безкоштовними і багаторазовими візами. Також сторони планують узгодити питання початку роботи над "дорожньою картою" запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС та початку втілення "Порядку денного асоціації Україна - ЄС". Цей документ пропонує нові можливості для практичної реалізації уже погоджених сторонами положень Угоди про асоціацію. Крім того, учасники Саміту обговорять низку ініціатив у рамках "Східного партнерства", зокрема щодо Інтегрованого управління кордонами, "Спільної ініціативи співробітництва в Криму" та інших проектів соціально-економічного розвитку в Криму.

У темі енергетичної співпраці під час Саміту буде визначено подальші кроки задля реалізації положень Спільної заяви за результатами Міжнародної інвестиційної конференції з питань модернізації ГТС України, яка відбулася 23 березня цього року в Брюсселі. Також буде обговорено перспективи співпраці в контексті завершення переговорів щодо приєднання України до Договору про Енергетичне Співтовариство.

За результатами Саміту заплановане ухвалення таких документів:

Третій спільний звіт про прогрес у переговорах стосовно укладення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС;

Четвертий Спільний звіт про стан виконання Меморандуму про взаєморозуміння між Україною та ЄС про співробітництво в енергетичній сфері;

Спільна доповідь старших посадових осіб щодо прогресу у розвитку безвізового діалогу.

На Саміті планується також підписання Стратегічної Угоди про співробітництво між Україною та Європейським поліцейським офісом (Європол) про стратегічне співробітництво. Ця Угода має на меті запобігти та протидіяти будь-яким формам міжнародної злочинності, проявам терористичних загроз, торгівлі людьми, наркотиками та іншими психотропними речовинами. Угода, серед іншого, передбачає обмін оперативною інформацією загального характеру.

Вітальне слово Президента України Віктора Ющенка під час відкриття Саміту Україна – ЄС

Шановний пане Голово Європейської Ради та Глава делегації Європейського Союзу, пане Прем’єр-міністр Швеції Фредрік Райнфельдт,

Шановний пане Президенте Європейської Комісії, пане Жозе Мануель Баррозу,

Шановна пані Комісар Європейського Союзу з питань зовнішніх відносин, пані Ферреро-Вальднер,

Пані та панове,

Є велика честь вітати від імені України таку високу делегацію Європи, і на початку нашої зустрічі хотів би привітати представників Швеції з результативним головуванням в Європейському Союзі, яке набуло справжніх історичних рис. Я маю на увазі завершення реформування Європейського Союзу і прийняття Лісабонського договору, на який ми дивимося з оптимізмом і великою українською надією.

На наш погляд, Швеція вдало реалізовує пріоритети головування, пов’язані зокрема з пошуком шляхів ефективного подолання негативних наслідків світової фінансово-економічної кризи та підвищенням ефективності економіки Євросоюзу. Значними є зусилля по боротьбі з такими глобальними явищами, як кліматичні зміни, особливо в контексті підготовки до 15 Конференції сторін Рамкової Конвенції ООН про зміну клімату, яка через два тижні розпочне свою роботу. Це є знакові речі, глобальні речі, і Швеція демонструє великий прогрес в оперуванні на міжнародній арені у вирішенні цих питань.

Очевидно, не менш важливим у контексті нашого порядку денного є питання енергетичної безпеки, де Україна грає і хоче грати відповідну посильну роль.

На мій погляд, важливою, навіть символічною ознакою нинішнього саміту є те, що він є першим заходом високого рівня за участю Європейського Союзу після набуття 1 грудня чинності Лісабонським договором.

Порядок денний сьогоднішнього саміту є традиційно насиченим і концентрується на обговоренні та досягненні проміжних компромісних рішень щодо низки принципово важливих для наших двох сторін задач.

Мені приємно, що на перший план ми винесли тему взаємодії у подоланні глобальних викликів, таких як фінансова криза, зміна клімату, питання енергетичної безпеки. На мій погляд, це є одними з найбільш серйозних викликів сьогодення.

Важливим для обох сторін є також визначення перспектив співпраці у сфері зовнішньої політики та безпеки, співробітництва у сфері юстиції, свободи та безпеки, включаючи питання міграції та віз.

Такий порядок денний свідчить про те, що Євросоюз розглядає Україну як стратегічно важливого партнера у розв’язанні найбільш актуальних проблем як глобального, так і регіонального масштабів.

Особливим питанням порядку денного саміту є обговорення стану переговорного процесу з укладення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, включаючи, безумовно, положення про створення Зони вільної торгівлі.

Хотів би висловити декілька думок з цього приводу, коротко зупинившись на факторах, які, з точки зору України, не дозволили обом сторонам переговорного процесу вийти на підписання Угоди про асоціацію вже під час нинішнього саміту.

На наш погляд, процес реформування Європейського Союзу ускладнив прийняття Євросоюзом стратегічно важливих рішень. Мусимо визнати, що негативні наслідки глобальної фінансово-економічної кризи також ускладнили процес погодження окремих положень Угоди щодо створення Зони вільної торгівлі України з ЄС.

Ми в Україні усвідомлюємо те, що так званий процес "абсорбції" нових членів ЄС ще не завершено, і тому існує певний скептицизм щодо перспектив подальшого розширення Європейського Союзу за рахунок інших держав Східної Європи. Це той об’єктивний фон, на якому у нас відбувалося спілкування у 2009 році, і що добре пояснює те місце, де ми знаходимося у переговорному процесі.

У той же час мушу визнати, що невиконання Урядом України у повному обсязі зобов’язань, взятих у рамках співпраці з міжнародними фінансовими організаціями, також негативно позначилось на переговорному процесі щодо укладення Угоди про асоціацію.

Неефективна робота парламенту України, який став заручником внутрішньополітичної боротьби напередодні проведення чергових президентських виборів, значною мірою уповільнила процес адаптації українського законодавства до норм та вимог Євросоюзу. Ми визнаємо, що ряд законів, які в рамках роботи українського парламенту треба було прийняти, парламентською більшістю на сьогоднішній день не прийнято. Але у нас є сподівання, що всі борги Україна покриє найближчим часом.

Однак євроінтеграційні прагнення України безсумнівно залишаються незмінними, незважаючи на жодні внутрішні труднощі. Я хочу підкреслити, що ці внутрішні проблеми є короткочасні: Україна прийде до політичної стабілізації, до плану ефективних економічних реформ, проведення жорсткої політики державних фінансів.

Вступ до ЄС через укладення та реалізацію Угоди про асоціацію має для України велике внутрішньополітичне значення, оскільки слугує віссю для досягнення внутрішньої згоди у реалізації необхідних для країни реформ. Ми усвідомлюємо, що на сьогодні багато залежить від того, наскільки швидко і якісно Україна адаптує свою інфраструктуру, сільське господарство, енергетичну галузь, законодавчу базу до норм Європейського Союзу.

Однак нам так само потрібно побачити політичне розуміння з боку Євросоюзу того, що на усіх нас лежить велика політична відповідальність за те, щоб Угода про асоціацію стала свого роду прикладом для інших країн регіону – сусідів України на шляху європейської інтеграції.

Дякую за увагу.

Джерело: Офiцiйне Інтернет-представництво Президента України
Обговорити на форумі