друкувати


І.Кріль: Перехід на контрактну армію має розпочатися з бюджету-2010

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-04 03:40:11
"Перехід на контрактну армію має розпочатися з бюджету-2010. Тому всі обіцянки кандидатів в президенти щодо Збройних Сил мають бути підтверджені реальними цифрами в головному кошторисі країни. Якщо ж армія й надалі фінансуватиметься за залишковим принципом, всі розмови політиків на цю тему – не більш ніж виборча демагогія". Так прокоментував Голова Єдиного Центру, народний депутат України Ігор Кріль заяви претендентів на президентську посаду щодо переведення армії на професійну основу найближчим часом.

На думку політика, сьогодні треба говорити не про тумані перспективи, а про збереження боєздатності армії. Для переходу армії на контрактну основу за підрахунками фахівців потрібно не менше 50 млрд гривень. Цього ж року заплановані видатки на оборону мали становити 1,1% від ВВП, тобто 12,8 млрд гривень, а реальна цифра фінансування армії з січня по грудень 2009 року становить лише 7,3 млрд грн. Майже 90% цих коштів витрачається на утримання армії, тобто на харчі, одяг та зарплату. "Військові бюджети наших сусідів давно в рази перевищили кошторис українських Збройних Сил. Наприклад, бюджет польської армії становить 8 млрд. доларів, а російської – 50 млрд доларів. Експерти визначають критичну межу фінансування Збройних Сил на рівні 1% ВВП", - наголосив народний депутат, повідомляє прес-служба Єдиного Центру.

І.Кріль переконаний, що президентські вибори негативно впливають на сприйняття політиками об’єктивної реальності. Ще вчора одні критикували інших за популізм, а вже сьогодні самі демонструють симптоми тієї ж хвороби. "Всі пам’ятають, як чинний Прем’єр-міністр під час минулих парламентських виборів обіцяла контрактну армію з 1 січня 2008 року. В результаті, саме за урядування Ю.Тимошенко обсяг фінансування Збройних Сил упав до найменшого показника за весь час існування незалежної Української держави. Тоді найбільше лідера БЮТ критикувала Партія регіонів. Сьогодні її лідер сам пропонує забезпечити перехід на контракту армію з 2011 року. Хоча, як колишній керівник уряду, розуміє нереальність цих планів", - заявив народний депутат.

Політик підкреслив, що всі фаворити виборчих перегонів мали і мають можливість вплинути на рівень фінансування армії. Саме під час розгляду державного бюджету на 2010 рік всі дізнаються, наскільки політики переймаються проблемами військових. "В першому варіанті урядового проекту бюджету на фінансування війська пропонувалося виділити лише 8,3 млрд грн, включно з видатками на перехід до професійної армії. Це нижче критичної межі. Остаточний бюджет Міністерства оборони на наступний рік залежить від парламенту", - підсумував І.Кріль.

Обговорити на форумі