друкувати


У Румунії калушани відкривали бізнес-центр

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-04 03:37:14
Нещодавно делегація з Калуша перебувала у румунському місті Сеїні, де взяла учать у відкритті румунсько-українського бізнес-центру. Фінансування поїздки і перебування калушан у Румунії повністю забезпечила приймаюча сторона.

Проект створення цього бізнес-центру фінансується Європейським союзом і спрямований на розвиток прикордонного економічного співробітництва країн-членів ЄС з країнами-сусідами (програма PHARE CBC 2006, проект "Транскордонний економічний розвиток шляхом створення румунсько-українського бізнес-центру у місті Сеїнь, Марамуреш"). Румунсько-український бізнес-центр має на меті розвиток прикордонного співробітництва між Румунією і Україною та надання компаніям з обох регіонів кваліфікованої допомоги в розвитку бізнесу, торгівлі та консультацій з метою залучення європейських фондів і адаптації компаній до європейських стандартів. Підготовка до відкриття тривала від 2007 року (тоді Калуш і Сеїнь стали містами-побратимами). За цей період на навчанні у Румунії побували начальник управління економічного розвитку міськради Юрій Соколовський, начальник відділу інвестицій і міжнародних інтеграцій Олег Кузів та директор ТзОВ "Калуський бізнес-центр" Марія Пасічник.

У складі калуської делегацій на відкриття бізнес-центру у Сеїні до Румунії поїхали 19 осіб. Більшість — представники міської влади, у тому числі усі заступники міського голови та працівники з управління економічного розвитку міста та підприємці міста. Очолювала делегацію в. о. заступника міського голови з економіки Руслана Вайда. Саме вона разом з міським головою Сеїня Адореану Земфіром перерізала символічну стрічку і відкрила роботу спільного бізнес-центру. Також у рамках урочистої церемонії відкриття у бізнес-центрі Сеїня відбулося підписання чотиристоронньої угоди між міською радою Калуша, міською радою Сеїня, калуським і румунським бізнес-центрами. Ця угода, за словами Руслани Вайди, передбачає більш тісне і плідне співробітництво між підприємствами і підприємцями обох міст.

Майбутня співпраця включає створення робочих груп, які вивчатимуть конкретні питання, що можуть бути потенційно цікавими для влади і бізнесу Калуша та Сеїня. Це може бути співпраця у таких галузях, як економіка, культура, туризм, освіта і наука. Саме під спільні бізнес-проекти у цих сферах Євросоюз готовий виділяти кошти. Руслана Вайда пояснила, що основним завданням двох сторін є складання таких бізнес-проектів, які матимуть шанс бути профінансованими. Для цього необхідні спільна зацікавленість і спеціальна підготовка. Тож у перспективі передбачаються ще додаткові зустрічі, конференції, бізнес-форуми за участю підприємців і підприємств різних напрямків діяльності, зокрема у галузі громадського харчування, легкої промисловості, заплановані також курси вивчення мов, виставки і ярмарки споживчих товарів, які виробляють у Калуші та Сеїні, рекламування товарів і послуг, які надають суб’єкти підприємницької діяльності міст-партнерів.

Суть проекту у тому, що розвиток у будь-якій сфері неможливий без стратегічних інвестицій і для їх залучення потрібні спеціалісти, які знають процедуру реалізації проектів, які досягатимуть поставлених перед ними цілей. На рівні двох міст існування одного спільного бізнес-центру, який надаватиме консультаційні послуги, а також створення спільного постійного співробітництва між двома регіонами забезпечить раціоналізацію прикордонної економічної діяльності.

Під час відкриття бізнес-центру, повідомила Руслана Вайда, проходила виставка продукції, яку виробляють у Сеїні. Зокрема, м’ясних, кондитерських виробів, промислової продукції. Цікаво, що на урочисту церемонію відкриття, щоб зробити калушанам приємність, міська влада Сеїня запросила хор української діаспори з міста Сігета. Хор виконував українські пісні, а представники нашої делегації їм підспівували. Після завершення урочистої частини калушани здійснили ознайомчу поїздку містом, зокрема відвідали дві загальноосвітні школи, спортивну школу та дитячий садочок, побували і на малому підприємстві, яке виготовляє ковбаси і продукцію з м’яса.

Також програма перебування у Румунії включала участь у церемонії урочистого нагородження кращих підприємців і підприємств Сеїня. За словами Руслани Вайди, яка поряд з міським головою паном Земфіром мала нагоду привітати нагороджених, у загальному формат цього свята подібний до нашого Дня підприємця. Але у Румунії такого загальнодержавного свята немає, нагородження кращих у Сеїні вже втретє поспіль проводиться з ініціативи мера.

У рамках перебування делегації з Калуша у Румунії відбулася поїздка до Бая-Маре та відвідування музею мінералогії. Учасники поїздки були в захопленні від експозиції мінералів і корисних копалин, представленої тут. Також калушани відвідалимузей етнографії і народного мистецтва під відкритим небом та стадіон на 10 тисяч глядачів.

Автор: Богдана КАМІНСЬКА, "Дзвони Підгір’я"
Обговорити на форумі