друкувати


Автоугон: Куди діваються зниклі автомобілі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-03 03:49:49
В Україні щодня викрадають 13 машин. Минулого року злочинці вкрали майже 4800 авто, цього року поки що менше: 4300, але й рік ще не закінчився. Загалом в базі даних автоугону по Україні перебувають майже 40 тисяч машин. Не кидайте машини під будинком - ДАІ втомлюється повторювати.

Нова мода автоугонщиків - Жигулі тепер крадуть не для продажу чи розбори, а щоб покататися, чи по справах доїхати в іншу частину міста.

Із радянських часів Жигулі тримають перше місце із кількості зниклих авто. Це завжди легка здобич, на них водії часто навіть сигналізації не ставлять. Торік на другій сходинці були Сенси й Ланоси. Машина надпопулярна, таку й сховати легше. Як банду ланосолюбів затримали, на їхнє місце виїхали шикарні Лексуси. Замикають трійку серед крадіїв дорогі джипи: БМВ, Мерседеси, Каєни.

На дорогі іномарки триває справжнє полювання. Покарання чи за Лексус, чи за Жигулі однакове - від 5 до 7 років. А вартість трофеїв зовсім різна.

Автогонщики дізнаються все про автомобіль, який хочуть угнати. У них можуть бути навіть експериментальні машини, де вони відпрацьовують злам систем захисту.

До електронної фортеці на колесах і відмички електронні - автограбер, як відкриту книгу, зчитує коди найдорожчих сигналізацій. Перехоплює перший сигнал і ви не тільки відчинити, зачинити машину вже не у змозі

Із дешевшими машинами і сентиментів менше. Немає 15 тисяч доларів на грабер, у пригоді стане звичайний цвях.

Розбивають скло так, що сигналізація не спрацьовує - точний удар – немає ніякої вібрації.

Такі машини мають різний шлях на чорному ринку. ВАЗ, ДЕУ, Ланоси, Шевролети уходять на запчастини. Порш Каєн, БВМ Х5, Лексус продають у країни близького зарубіжжя: Казахстан, Білорусь, Молдова, Росія.

Україна міняється з Росією краденими джипами - найкращі зв'язки, найпрозоріший кордон, найповільніші чиновники. Перебивають номери кузовів і ось якийсь щасливець дивом відновив ущент розтрощену іномарку чи за копійки купив нове авто. У міжнародних угонах як і на місці - головне час.

Крадену машину занесуть в базу Інтерпола тільки за кілька тижнів чи місяців. Цього часу вистачає, щоб автомобілю зробили експертизу і зареєстрували.

Повернути вкрадену машину з-за кордону справа реальна, за єдиної умови - якщо її не зареєстрували в місцевій міліції. Інакше доведеться звертатися до суду. Наприклад німцям - до українського, де знайшли машину.

Жигулі чи Ланос за кордон не поженуть. Вони і від міста далеко не від'їжджають, зазвичай до найближчої розборки. Нову машину продають за 500-600 доларів на розбору. За 6 годин від неї залишається тільки кузов.

В Інтернеті їх сотні: розборка, розукомплектація автомобілів. За документами - законослухняні підприємці. Але на прохання про інтерв'ю чи зйомки відповідають знервованою відмовою.

Двійники - досі найхитріша схема як сховати крадену машину. На побитих дорогах СНД їх уже тисячі.

Під існуючий автомобіль привозять крадене чи некрадене авто з Європи. На нього роблять підробний техпаспорт, але аналогічний реальному.

Віртуальних двійників на одне авто може бути 2-3, навіть 5, наскільки вистачить нахабності авто злодіїв, адже виявити таку аферу можна лише випадково. Якщо автоінспектор запідозрить, що техпаспорт підробний.

Не кидайте машини під будинком - ДАІ втомлюється повторювати. Навіть освітлена вулиця викрадачів не зупинить. За необхідні злодієві 3-5 хвилин встигнете хіба що прокинутись.

Коли купуєш не нову машину, генеральна довіреність дає можливість заощадити на оформленні півтори, а то й дві тисячі гривень. Утім це навряд чи розумна економія - 90% крадених машин продаються саме по генеральці.

На базарі, а особливо в Інтернеті крадені машини продають швидко, недорого, ділки навіть візьмуть оформлення на себе. Аби не світити справжню суму угоди, запропонують оминути МРЕВ та намалювати довіреність. За підрахунками міліції пильних очей криміналістів оминають 40% машин, які катаються вітчизняними дорогами.

Експерти криміналісти працюють у кожному МРЕВ, без них неможливо поставити машину на облік, дізнатися чи перебивали її номери, у разі неприємностей підтвердити право власності у суді, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі