друкувати


Європа засунула Україну під сукно

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-03 03:38:52
Отже, безвізового режиму Україні, схоже, не бачити, як своїх вух. Як заявив голова представництва Єврокомісії в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра, Україна поки не готова до введення безвізового режиму з країнами Європейського Союзу.

"Вимоги, які перед Україною ставить Євросоюз для початку переговорів про безвізовий режим, чітко сформульовані. Це завершення демаркації кордонів і належне управління ними, а також введення біометричних паспортів", - зазначив Тейшейра.

За його словами, ці умови Україні неодноразово називали під час попередніх переговорів і зустрічей. "Лише, коли всі вони будуть виконані, тоді ми будемо готові рухатися далі в питаннях візової лібералізації. Я конкретно питаю, чи є у вас паспорт з біометричними даними? Ви відповідаєте "ні", так про що поки може йти мова?", - сказав голова представництва Єврокомісії в Україні.

Тейшейра також зазначив, що Євросоюз сподівається на продовження євроінтеграційного курсу України після президентських виборів 2010 року, зокрема, відносно підписання угоди про асоціацію з ЄС.

"Зараз за це виступають і Президент, і прем'єр, але вибори можуть внести свої корективи. Втім, як ми бачимо, зараз головні претенденти на президентське крісло готові підтримувати процес підписання угоди про асоціацію", - сказав Тейшейра.

Проте він також підкреслив, що, незважаючи на заяви політичних лідерів, Україна не змінюється по суті – панує корупція, розвиток бізнесу гальмують адміністративні перешкоди і люди, яким вигідна бюрократія.

Саме тому, на думку представника Єврокомісії, Україна в багатьох аспектах за 20 років суттєво не змінилася. Тому країна і надалі потребує реформ.

Нагадаємо, Україна на саміті 4 грудня розраховує домовитися з ЄС про початок підготовки "дорожньої карти" щодо введення безвізового режиму з країнами ЄС.

У той же час громадянам Сербії, Чорногорії і Македонії для поїздок в країни шенгенської зони відтепер не потрібні візи. Відповідне рішення ухвалила Рада міністрів Євросоюзу.

Цього кроку від Брюсселя в трьох колишніх югославських республіках чекали давно і з нетерпінням, а їхні уряди відміну візового режиму з ЄС проголосили однією зі своїх найважливіших зовнішньополітичних цілей. Рішення в Бєлграді, Подгоріце і Скоп’є тлумачить як завершення важливого етапу на шляху до повноправного членства цих країн в ЄС.

У той же час, не зовсім зрозуміло, що заважає Україні виконати хоч би одну вимогу Євросоюзу і ввести біометричні паспорти, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі