друкувати


Без зими запанують віруси?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-03 11:19:33
В Україну повертається холод, утім на Новий рік ризикуємо залишитися без снігу. Теплий початок грудня в Україні — явище короткочасне. Синоптики попереджають: з теплом попрощаємося вже до кінця тижня.

А цими вихідними слід очікувати й перші зимові морози. "Нічна температура коливатиметься від –2 до +4. Вдень буде тепліше — від +1 до +7, — розповіла "УМ" начальник відділу метеорологічних прогнозів Українського Гідрометеоцентру Людмила Савченко. — Істотних опадів цього тижня не очікуємо, лише на півдні країни з 4 на 5 грудня може бути невеликий дощ". Уже в середині наступного тижня нічна температура на більшій частині території України опуститься до 4. Тоді потішимось і першим невеликим снігом. Незначне похолодання відчують і жителі Криму, втім, тут буде найтепліше — завтра нічна температура на півострові опуститься до +1 — +6, а вдень повітря прогріється до +8 — +13.

Справжня зима господарюватиме в країні не скоро. У 20–х числах грудня, згідно з попередніми прогнозами, знову повинно прийти потепління. Отже, на Новий рік Україна ризикує залишитися без снігу, а цьогорічна зима претендуватиме на звання "аномально теплої". Утім синоптиків це не дивує. Як прокоментувала ситуацію Людмила Іванівна, цьогоріч листопад дійсно був тепліший, ніж зазвичай. А ось теплі зими стали звичним явищем. "Останні кілька зим були теплими, і сьогоднішня температура мене не дивує", — каже вона. Синоптики припускають, що це наслідки глобального потепління. Так, директор Гідрометцентру Микола Кульбіда зазначив, що за останні 20 років в Україні зимова температура підвищилася на два градуси. Варто додати: якщо цьогорічна зима справді тішитиме теплом, це "чудові" умови для поширення грипу та інших вірусів. Тож медики радять українцям неабияк берегтися.

Автор: Ярина ГОРОДИСЬКА, "Україна молода"
Обговорити на форумі