друкувати


Forbes: Найкращі місця для пошуку роботи в Європі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-02 03:47:22
Найвищий рівень безробіття в Європі зафіксовано у Латвії, Іспанії та Ірландії. Тим, хто шукає роботу в Європі, видання Forbes радить відправлятися на північ і оминати Піренейський півострів та Прибалтику.

Найнижчий у Європі рівень безробіття - у Швейцарії та Норвегії. Остання також розробила ефективну програму "Активного ринку праці".

У вересні Латвія мала найвищий в Європі рівень тимчасової непрацездатності - 19,7%. Друге місце посіла Іспанія зі своїми 19,3%, Литва, Естонія і Ірландія замикають п'ятірку - 13,8%, 13,3%, і 13% відповідно.

Для молоді ситуація ще гірша - рівень безробіття серед людей молодших 25 років становить 41,7% в Іспанії і 33,6% в Латвії.

Тим, хто шукає роботу, може більше пощастити в Норвегії: рівень безробіття в цій країні - найнижчий в Європі, він становить всього 3,2%. За Норвегією йде Швейцарія - 4,2%.

За словами Стефано Скарпетта з Організації економічного співробітництва і розвитку, Норвегія має найщедріший посібник з тимчасової непрацездатності в Європі - в середньому, 33,6% від зарплати людини в 2007 році (у США- 13,6%, у Великобританії - 12,1%). Така висока допомога є результатом високого прибуткового податку і ПДВ.

Експерт також наголосив на тому, як саме Норвегія використовує свій держбюджет в допомозі безробітним. Ця країна має дорогу, але ефективну програму "Активного ринку праці", де людям допомагають знайти роботу шляхом надання різних тренінгів, підтримки в пошуку вакансій і навіть забезпечення зарплат в компаніях.

Такі країни, як Великобританія, Ірландія і Іспанія, мають більш "пасивні" системи оплати непрацездатності, в яких безробітним теж призначена певна допомога, але підтримка в пошуку роботи істотно відрізняється від норвезької. В європейських країнах, де кількість непрацездатних зростає з кожним днем, держава скоротила фінансову допомогу.

На думку Скарпетти, висока допомога може призвести до тривалого безробіття.

"За попереднім досвідом ми помітили, що Європа має тенденцію до підтримки високого рівня безробіття після виходу з кризи. Існує ризик, що люди позбудуться впевненості в собі, втратять контакт з ринком праці, і їм буде дуже важко знайти роботу", - зазначив він.

"Дуже важливо спочатку допомогти найбільш працездатним. Після цього вже можна приділити увагу тим, хто не може самостійно знайти собі яку-небудь роботу", - додав Скарпетта.

Зауважимо, що в Україні протягом кризового року, за офіційними даними, кількість безробітних тільки скоротилася і наразі становить 534 тисячі осіб. Утім, фактичне безробіття в країні значно більше, адже дані чиновників ґрунтуються лише на інформації щодо тих, хто став на облік до центру зайнятості, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі