друкувати


Wall Street Journal Europe: Москва пропонує новий європейський договір

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-02 10:34:11
У неділю Росія оприлюднила проект нового договору про європейську безпеку, який вона хоче побачити чинним, і в такий спосіб "додала м’язів" закликам президента Дмітрія Mєдвєдєва створити нову архітектуру безпеки.

Текст, оприлюднений на офіційному веб-сайті Кремля, є парасольковою угодою, яку мають підписати уряди країн "від Ванкувера до Владивостока", а також організації колективної безпеки, зокрема: НАТО, Європейська Унія, ОБСЄ й ОДКБ, яка складається з Росії та шести колишніх радянських держав.

Донині західні лідери скептично реагували на заклики Мєдвєдєва щодо нового договору про безпеку. Минулого тижня він сказав, що оприлюднить проект у відповідь на прохання про подробиці. Проект російського договору дає змогу будь-якій стороні, що підписала документ, скликати саміт, якщо вона вважає, що її безпека перебуває під загрозою. Проект також містить положення про колективну безпеку, схожі на ті, що є в установчому договорі НАТО, і дають сторонам, що підписали документ, усебічні права заперечувати проти дій інших сторін, якщо вони вважають, що це суперечить їхнім інтересам безпеки.

Мета договору, згідно з твердженнями Кремля, – "жодна держава і жодна міжнародна організація не повинна підсилювати свою безпеку за рахунок інших країн і організацій".

Західні дипломати й аналітики сказали, що США й інші члени НАТО обережно прочитають проект, вони занепокоєні, що договір можна буде використати, щоб підірвати нинішні інституції у сфері безпеки – зокрема НАТО.

Москва прагне нової архітектури безпеки у Європі від початку війни в серпні 2008 року у Грузії. Хоча більша частина проекту договору вписується в мету Мєдвєдєва – створення ширшої архітектури безпеки, у якій Росія зможе відігравати роль, – його текст також містить кілька норм, закладених "із потенційно злими намірами", повідомив Стівен Фленеген з вашингтонського аналітичного Центру стратегічних і міжнародних досліджень.

Згідно з проектом, підписанти мають гарантувати, що "будь-які заходи", до яких вони вдаються на території іншої сторони договору, не повинні значно вплинути на безпеку третьої сторони. Це могло б дати Росії більший вплив, щоб заблокувати діяльність НАТО на території членів Альянсу в Центрально-Східній Європі, повідомив Фленеген, зокрема, можливе розташування ракет Patriot у Польщі або переміщення військ США та НАТО до Польщі чи Румунії для навчань. Сторонам, які підписали документ, також довелося б гарантувати, що будь-які дії союзів, до яких вони належать, не повинні суперечити новому договору або міжнародному праву та рішенням Ради Безпеки ООН. Якби такий договір був чинним 1999 року, коли НАТО бомбардував Сербію, щоб змусити її вивести війська з Косово, Альянс порушив би його. Рада Безпеки ООН не схвалила бомбардування Сербії через опір з боку Москви.

У неділю речники НАТО і держдепартаменту США були недоступні для коментарів. Речник високого представника ЄУ Хав’єра Солани відмовилася коментувати проект договору до моменту, коли його вивчать.

Публікація проекту договору відбулася за кілька днів до зустрічі Ради міністрів ОБСЄ, на якій Казахстан має намір попросити провести наступного року саміт, щоб обговорити реформування організації – єдиної пан’європейської у сфері безпеки, що налічує 56 членів. Про це йдеться в казахському робочому документі, який має The Wall Street Journal і який представлять на зустрічі в Афінах цього тижня.

Казахстан хоче, щоб ОБСЄ активніше брала участь у вирішення проблем безпеки, зокрема, у прикордонних місіях в Афганістані та деінде в Центральній Азії, і менше зосереджувалася на моніторингу виборів у країнах колишнього СРСР, як стверджує особа, знайома з казахськими поглядами. Москва підтримує пропозицію і прагне реформування ОБСЄ за схожим сценарієм.

Західні дипломати, знайомі зі справою, кажуть, що консенсус стосовно скликання такого саміту видається малоймовірним. Речник казахського уряду був недоступний для коментарів у неділю.

Автор: Марк Чемпіон [Marc Champion]
Назва оригіналу: Moscow drafts a new European treaty
Джерело: The Wall Street Journal Europe, 30.11.2009
Зреферував: Омелян Радимський, Західна аналітична група
Обговорити на форумі