друкувати


НАТО поступається ОБСЄ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-01 05:35:03
Альянс впевнений, що російський проект з євробезпеки - не його прерогатива, але обіцяє сказати своє слово після саміту в Афінах.

На саміті ОБСЄ, який відкривається в Афінах, міністри закордонних справ обговорять проект договору про європейську безпеку, автором якого став президент Росії Дмитро Медведєв. Анонімні представники в НАТО заявляють, що ці питання знаходяться саме в компетенції ОБСЄ, а не Північноатлантичного альянсу. Однак там також зацікавилися ідеєю Медведєва і пообіцяли відповісти на пропозиції Кремля. Тим більше в кінці тижня пройде рада Росія - НАТО за участю Сергія Лаврова, повідомляє Взгляд.

Обговорення ініціативи президента Росії щодо створення нової архітектури європейської безпеки - прерогатива Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), а не Північноатлантичного блоку. Про це, як передає Deutsche Welle, заявили представники альянсу.

У НАТО вважають, що обговорення російського проекту має стати основною темою засідання Ради голів МЗС ОБСЄ. Про те, що саме ця тема стане головною, встигли заявити і в самій ОБСЄ. У вівторок в Афіни приїдуть міністри закордонних справ із 46 країн, що входять в ОБСЄ (всього в організації налічується 56 держав). Подробиці пропонованого Москвою договору озвучить глава російського МЗС Сергій Лавров.

На саміті також очікується кілька двосторонніх зустрічей. Головні з них проведуть Греція і Македонія з приводу затяжного диспуту навколо офіційної назви останньої. Можливістю продовжити діалог з карабаської проблематики скористаються міністри Азербайджану та Вірменії.

Відзначимо, що Організація договору про колективну безпеку (ОДКБ) також представить в Афінах спільну заяву на підтримку ініціативи Медведєва.

Учасники саміту ОБСЄ поки що не обговорили, як перебудувати діалог з безпеки. На попередньому саміті ОБСЄ в червні до російської ідеї поставилися насторожено, у деяких учасників навіть виникли підозри щодо бажання Москви підірвати роль НАТО чи ОБСЄ. Однак після оприлюднення подробиць документа обговорення має перейти на новий етап.

Президент Росії Дмитро Медведєв розкрив деталі 14-пунктного договору з безпеки в неділю, одночасно направивши його в штаб-квартиру НАТО і Європейський Союз. Головна ідея договору з нової євроатлантичної безпеки націлена на остаточний розрив із спадщиною холодної війни, а також на обмеження застосування військової сили в односторонньому порядку, якщо США і ЄС погодяться вчинити аналогічно.

Медведєв неодноразово говорив, що договір про євробезпеку повинен діяти на території від Ванкувера до Владивостока. Ті, що підписалися, будуть зобов'язані утримуватися від посилення власної безпеки за рахунок інших держав.

У НАТО розраховують обговорити цю проблематику з Сергієм Лавровим у п'ятницю, коли відбудеться засідання Ради Росія - НАТО. У вівторок джерело в штаб-квартирі НАТО повідомив РІА "Новости", що там готуються відповісти на пропозицію Медведєва. І попередні висновки готові зробити вже після саміту ОБСЄ в Афінах.

"Є різні перспективи, як архітектура європейської безпеки має бути створена ... але ми всі згiдні з гострою необхідністю справитися з цим викликом через конструктивний діалог", - заявив прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу.

Дмитро Медведєв вперше висловив ідею про новий договір з євробезпеки в рамках минулорічного візиту до Німеччини. Пізніше Великобританія і США першими висловили тривогу щодо створення нової архітектури безпеки поряд з НАТО. У свою чергу, Париж і Рим витівку оцінили в цілому позитивно.

Обговорити на форумі