друкувати


Галич прославив, від болю позбавив і недругів всіх помирив

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-01 04:58:34
У невеличке прикарпатське містечко Галич до місцевого римо-католицького храму днями привезли мощі блаженного Якова Стрепи, єпископа, який 600 років тому тут розпочинав своє служіння.

Біля святково прибраного римо-католицького храму, названого, до речі, на честь блаженного зібралося чимало віруючих різних конфесії, з багатьох районів Івано-Франківщини та Львівщини та гості з Польщі. Линуть у вечірнє небо пісні та молитви. Із невеличкого мікроавтобуса десятки священиків обережно виймають посріблену скриню із мощами.

"Цей подарунок для віруючих Прикарпаття ми привезли з польського міста Любачів, - говорить один з керівників францисканського ордену Едвард Кава.—Саме там, після довготривалого перебування у Кракові, на Вавелі, зберігалися останки того, хто кілька століть тому в монаршому габіті ступив на галицьку землю, аби запалити тут світло віри та згодом зробити Галич столицею митрополії. Тому мощі блаженного розпочинають свою подорож Україною саме з цього древнього та славного міста".

"Народився Яків Стрепа на польських землях, біля Кракова, навчався у Римі, та назавжди йому стали рідними галицькі землі, - розповідає вірним, які зібралися на урочисту Літургію для пошанування мощей, настоятель галицького римо-католицького храму, отець Гжегож Цимбала. - Вступивши до ордену францисканців, він подорожував Східною Європою, несучи людям слова Євангелії. Зупинився у Галичі, де розпочав активну місійну працю. Згодом переніс митрополію до Львова, де побудував кафедральний собор".

Незважаючи на високий сан, жив бідно і скромно Сам навчав львів’ян основ віри й катехизував малечу. Тому блаженного називали другом дітей. Коли польський король Владислав Ягєлло подарував йому кам’яницю у центрі Львова, він відмовився від розкошів, і продовжував жити у скромному дерев’яному будинку. Допомагав бідним і хворим. Велику частину своїх особистих заощаджень передавав бідним і хворим та подорожнім

Відзначався львівський єпископ особливою побожністю до Пресвятої Діва. Документи свідчать, що у древньому львівському костелі домініканців він оточив особливою шаною алебастрову фігурку Божої Матері, яку вірні з простотою та любов’ю називали Яцковою Богородицею. Одного разу під час молитви єпископ Яків вигукнув до Пресвятої Діви: "Будь мені Матір’ю!", а у відповідь почув слова: "Маєш Матір і Її Сина". Тоді ж блаженному Якову й показалася Богородиця. Сцену цього з’явлення єпископ наказав вигравірувати на своїй печатці. і це стало його гербом.

Після смерті Якова Стрепу назвали патроном Львова. Його портрет висів над міською брамою, а місце поховання неабияк шанували. Проте з плином часу про гріб Стрепи стали забувати. Згодом його знову віднайшли. Цього разу священики почали зауважувати, що на гробі єпископа відбуваються чуда. Зокрема оздоровлювалися ті, у кого боліла голова, а ті, хто мали суперечки, мирилися зі своїми кривдниками. Через такі дивовижі 11 вересня 1790 року папа Пій VI проголосив львівського церковного пастиря блаженним. Наразі розпочато канонізацій ний процес, отож, цілком ймовірно, що блаженного Якова Стрепу проголосять вже святим.



Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі