друкувати


Чи готова Україна до другої хвилі епідемії грипу?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-30 05:35:37
На епідемічному фронті — тимчасова перепочинок. На думку експертів, цьому сприяли не тільки тритижневий карантин, але й тепла, зовсім не осіння погода. Для нашого імунітету вона дуже корисна, оскільки організму простіше справлятися з численними інфекціями, — відзначає вірусолог Олена Яковенко.

Дійсно, мікроби легше "прилипають" з настанням холодів, коли наші захисні сили падають.

Втім, медики попереджають, що не за горами друга хвиля грипу. За прогнозами Міністерства охорони здоров’я, вона очікується наприкінці грудня, коли вдарять справжні зимові морози.

Як повідомив напередодні головний державний санітарний лікар України Олександр Біловол, вже затверджено план заходів щодо вакцинації населення проти сезонного і свинячого штамів грипу. Імунізації в першочерговому порядку підлягають близько 12 мільйонів чоловік, що знаходяться в групах ризику.

Разом з тим думку чиновників та медиків про препарат проти грипу A (H1N1) досить неоднозначне. Деякі сумніваються в його безпеці. За словами самого Біловола, Україна не готова, як того вимагає ВООЗ, відмовитися від претензій до виробників у разі негативного впливу ліки.

Виходить, питання з імунізацією громадян проти підступного штаму завис у повітрі. З огляду на минулі антивакцинальної "бунти" в країні, слід очікувати, що багато українців категорично відмовляться від уколів, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі