друкувати


Українцям радять не нехтувати щепленням дітей

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-30 05:29:30
Попри паніку з вакцинацією міжнародні експерти радять українцям продовжувати щеплення дітей від традиційних дитячих хвороб та запевняють, що всі зареєстровані на ринку вакцини є безпечними.

Випадки смерті дітей після щеплення фіксуються виключно рідко. У більшості летальних випадків не підтверджується зв'язок з вакцинацією, сказав в інтерв’ю "Німецькій хвилі" провідний європейський експерт з імунології, завідуючий кафедрою дитячих хвороб Вільнюського університету Вітаутас Усоніс. Він наголосив, що вакцинація є найкращим природнім способом охорони здоров’я дітей.

"Для реєстрації кожної вакцини висувається дві основні умови - ефективність вакцини і її безпечність. Ці вимоги перехрещуються таким чином, що будь-яка зацікавлена сторона, наприклад виробники, не можуть вплинути на процеси безпеки", - зауважив Усоніс. За його словами, у суспільстві "неімунізована" дитина ризикує не тільки своїм здоров’ям, але й здоров’ям інших дітей, з якими вона спілкується.

Втім після кількох випадків смерті дітей, яким робили щеплення, в Україні батьки з недовірою ставляться до вакцинації. Знаний український реабілітолог Віктор Гаврилюк вважає намагання штучно створити "колективний імунітет" марним. На його думку, дитина має перехворіти всіма дитячими хворобами, аби у неї виробився власний стійкий імунітет. Він переконаний, що у масовій вакцинації зацікавлений фармацевтичний бізнес, який активно лобіює свої інтереси через міжнародні організації.

"У нас зараз на здоров’ї людей робляться великі гроші. Але у кожного є вибір, або працювати над собою і пізнавати світ таким який він є, або працювати на аптеку", - каже Віктор Гаврилюк. Втім імунолог Вітаутас Усоніс вважає, що попри недовіру до вакцинації українці мають ретельно проаналізувати міжнародний досвід та зробити висновки для власної країни, повідомляє Німецька хвиля.

Обговорити на форумі