друкувати


Скільки коштує народження дитини в Україні?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-30 05:13:27
За винятком приватних клінік, пологи в Україні офіційно є безкоштовними. А от на практиці, щоб підготуватися до них і народити дитину, деякі матері платять лікарям сотні умовних одиниць. Це дає підстави деяким жінкам стверджувати, що народження дитини — така ж розкіш, як, наприклад, купівля імпортного авто.

У скільки ж насправді обходиться народження дитини в Україні?

Якщо вагітна стоїть на обліку в жіночій консультації за місцем проживання, то офіційно їй не доведеться платити за пологи. Якщо ж майбутня мама вибирає пологовий - має купити страховий поліс, ділиться досвідом 25-річна киянка Олена, яка перебуває на 9 місяці вагітності. "У пологовому будинку №5 мінімальна ціна страховки становить 350 євро, а середня, яку зазвичай усі замовляють – 450 євро. Вона в них обов’язкова. Плюс цієї страховки у тому, що не доводиться додатково платити за різні препарати та аналізи. Якщо ж Ви бажаєте, щоб пологи приймала не чергова бригада, а якийсь окремий лікар, то Вас попросять заплатити ще тисячу гривень. У бухгалтерії говорять, що це обов’язковий внесок, але на квитанції чітко написано, що це благодійний внесок і ніхто Вас не змушував його платити".

Зі свого боку, киянка Світлана, яка недавно народила дитину, запевняє, що жодної копійки лікарі з неї у пологовому будинку не стягували. І заплатила вона зрештою добровільно. "Нас ніхто не примушував, але нам настільки сподобалася акушерка і взагалі медперсонал, що нам самим хотілося віддячити їм. Тому суму, яку вважали потрібною, ми віддали. А загалом такого, щоб ми няньці давали за те, щоб вона підійшла, допомогла з дитиною – такого не було. Ніхто не вимагав. Ну може нам просто пощастило – зміна була хороша".

На Закарпатті, одному з найбідніших регіонів України, пологи обходяться не дешевше, ніж у столиці. Хоча, порівняно з Києвом, заробітки тут на кілька порядків нижчі. В Ужгороді офіційно "народити" коштує 300-500 гривень. А за кесарів розтин доведеться заплатити удвічі дорожче. І це гроші - лише на медикаменти та найнеобхідніші речі для малюка, розповідає місцева кореспондентка Радіо Свобода Надія Петрів.

29-річна Вікторія старшу дочку народжувала 2 роки тому в Ужгороді. Уже тоді звичайні пологи неофіційно коштували 500 умовних одиниць. Ще втричі більше довелося витратити жінці, аби придбати найнеобхідніше для малюка: коляску, ліжечко, пелюшки, перший одяг та купу дрібничок. А вже 2 місяці тому Вікторія вирішила другу дитину народити за кордоном. "У мене подруга за кордоном народжувала. Розповідала, там кращі умови і, що важливо за умов кризи, дешевше".

До найближчого невеличкого райцентру Угорської Республіки містечка Кішварда від Ужгорода – всього 30 кілометрів. Коли почалися перейми, чоловік відвіз Вікторію в угорську лікарню, і вже там вона народжувала другого малюка. Жінка каже, що умови справді кращі, палати охайні, і найприємніше – оплата лише офіційна, і то в еквіваленті на гривні - у межах тисячі гривень. Тим не менше, акушеру-гінекологу Вікторія вирішила віддячити, як звикла в Україні, розказує молода мама. "Нам так дивно було це чути – мовляв, не переживайте, у мене хороша зарплатня, може хіба що, принесете каву та цукерки".

Одна з об’єктивних причин того, що українські діти є "дуже дорогими" - те, що народжуваність залишається меншою, ніж 20-30 років тому, зазначає колишній міністр охорони здоров’я Микола Поліщук. "Сьогодні є багато пологових будинків, де приймаються 10-50 пологів на рік. Повинні працювати ті пологові будинки, де приймаються понад 3-5 тисяч пологів на рік, тоді пологи обходяться у 3-4 рази дешевше і якість набагато краща: досвідченіші лікарі та можливість технічного оснащення".

Загалом гроші платників податків нині йдуть на утримання медичної галузі, а не на потреби пацієнтів, вважає Микола Поліщук. Це, зокрема, стосується і акушерства. А у зміні ситуації вагомої ролі держави не уникнути, наполягає екс-міністр. "Страхова медицина розвалить цю охорону здоров’я повністю. Страхова медицина повинна вводитися там, де багаті держави. Там, де бідний народ, треба переходити до медицину, яка є сьогодні в Англії та Італії – державне бюджетне фінансування або ж обов’язкове державне медичне соціальне страхування. Гроші спрямувати не на утримання закладів охорони здоров’я і галузі взагалі, а на потреби пацієнтів".

Народити здорову дитину в Україні нині є великою проблемою. За статистикою, лише кожні четверті пологи проходять без ускладнень. А кількість абортів в Україні у 1,2 рази перевищують кількість пологів, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі