друкувати


Коломия матиме каналізацію світового зразка

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-27 04:36:32
"Завжди прагнути до кращого!" - такий девіз Ігоря Калиняка (на фото), директора Коломияводоканалу. На його прикладі можна ще раз впевнитися в тому, що ніяка економічна криза не є страшною, коли є бажання працювати та приносити людям користь.

Доклавши багато зусиль, комунальному підприємству "Коломияводоканал" вдалося виграти гранд шведського уряду на проведення енергоаудиту і техніко-економічне обґрунтування. Це – досить об’ємний проект і його виконання займе не один рік, адже стосується він міської каналізаційної мережі. Вона є, м’яко кажучи, застарілою та не відповідає ніяким світовим стандартам.

Уряд Швеції дбає за покращення екології та не шкодує на це коштів. Географічне розташування Коломиї зіграло визначальну роль, на думку Ігоря Петровича, в отриманні коштів на модернізацію каналізації, оскільки річка Прут впадає в Дунай, який є водною артерією Східної та Центральної Європи.

Розмір гранду складає від 3 до 5 млн євро. Ці кошти планується освоїти, реалізувавши кілька пунктів. Зокрема, буде проведено енергоаудит і техніко-економічне обґрунтування, після чого планується провести розділення ливневої та фекальної каналізації, тому що зараз ми маємо загальносплавна і це найголовніша проблема. При цьому доведеться розкопати місто буквально, але, як переконує директор "Коломияводоканалу", це того вартує і просто необхідно колись це зробити. Іншим виходом з цієї ситуації є розширення очисних споруд, що збільшить енергоємність і відповідно зростуть тарифи, але проблема залишиться.

Після розподілу каналізації буде побудовано ще один колектор від вулиці Староміської до головної каналізаційнонасосної станції, що в с.Королівці. Далі комунальники проведуть реконструкцію очисних споруд та встановлять установку для очистки біологічного газу, який у Європі використовується для заправки муніципального транспорту.

Наступного тижня до Коломиї прибуде делегація зі Швеції та Австрії для врегулювання деяких питань, а до кінця року буде остаточно погоджено всі умови. Завдяки реалізації такого проекту наше місто зробить ще один крок інтеграції до європейського суспільства.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі