друкувати


Яких неплатників і як будуть ловити на кордоні?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-26 05:54:26
На вчорашньому брифінгу представники Держприкордонслужби пояснили, як будуть затримувати боржників. За словами начальника центру обробки інформації ДПС Юрія Стрижака, є єдина комп’ютерна система контролю.

Надходить письмове судове рішення — і неплатник в базі. Прибрати ім’я звідти можна, пред’явивши документи з суду, що борги сплачені. Позичальник може дізнатися, чи є він у списку: написавши запит в Держприкордонслужбу (вул. Золотоворітська, д.3).

- Немає ніяких "чорних списків" від банків, — заспокоює туристів з боргами радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ. — Нічого не залежить і від суми, і кількості днів прострочення. Деякі банки звертаються в суди після 90-го дня, інші — після 30-го.

Якщо банк уже почав з вами судитися, то він може вимагати обмежити виїзд ще до винесення рішення у справі — відразу ж після подачі позову. Називається це "забезпечувальним заходом для судочинства". Тобто, щоб не втік, поки справа слухається.

А ось колектори, які співпрацюють з банками, позовів до суду не практикують. Термін їх роботи — 3-6 місяців.

- Інша ситуація з викупленими кредитами. Тут колектор має право судитися і клопотати, щоб позичальника не випускали з моменту подачі позову, — говорить президент Асоціації учасників колекторського бізнесу Олександр Ільчук. — Після погашення боргу підписується мирова угода, знімаються всі обмежувальні заходи.

Позичальник може відновити своє право на вільне пересування через суд. Лише 1-5% проблемних боргів, за якими доцільно вживати таких заходів.

Один зі способів погашення кредиту — за виконавчим написом нотаріуса. Можливо тільки за згодою позичальника.

З нотаріальної написом банк звертається до виконавчої служби. Якщо раптом "добровільний" позичальник почне ховатися, поміняє телефони, житло чи роботу, служба звернеться до прикордонників. Для перших трьох умов обов’язково судове рішення.

Яке у банку право вимагати його затримати? Застосовуватися такий захід може точково, по відношенню до тих, кого вже довго й безуспішно розшукує виконавча служба. Банки ризикують, якщо спробують масово обмежувати виїзд боржників взагалі. Якщо в результаті затримання позичальник зазнав збитків (наприклад, зірвалося підписання дорогого контракту із закордонним партнером або пропала путівка) — апеляційний суд може постановити банку відшкодувати їх, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі