друкувати


26 листопада: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-26 03:16:56
Маніфест про возз'єднання Закарпаття з УРСР, пам'ятник першодрукарю і викриття Турінської плащаниці. Всесвітній день інформації. Проводиться за ініціативою Міжнародної академії інформатизації (МАІ) і Всесвітнього Інформаціологічного Парламенту. Монголія відзначає День проголошення держави. Росія - День матері. США - День братства. День Заповіту у бахаїстів.

Цього дня в 1944 році в Мукачевому на I з'їзді Народних комітетів було ухвалено маніфест про возз'єднання Закарпаття з Радянською Україною і про вихід його зі складу Чехословаччини. А 29 червня 1945 року, з підписанням договору Радянського Союзу з Чехословаччиною, Закарпаття було включено до складу УРСР.

В договорі наголошувалося: "Закарпатська Україна (що згідно з чехословацькою конституцією має назву Підкарпатська Русь), яка на підставі договору від 10 вересня 1919 р., укладеного в Сен-Жермені, увійшла як автономна одиниця в межі Чехословацької республіки, возз'єднується згідно з бажанням, виявленим населенням Закарпатської України, і на підставі дружнього договору обох Високих Договірних Сторін зі своєю споконвічною батьківщиною — Україною і включається до складу Української Радянської Соціалістичної Республіки".

Керівництво нової Чехословаччини вже на початку 1944 р. висловило намір встановити дипломатичні відносини з Радянською Україною. Проте дипломатичні відносини між Чехословаччиною і Україною так і не були тоді встановлені. Як тільки був укладений радянсько-чехословацький договір від 29 червня 1945 р. про передачу Закарпатської України "її споконвічній матері — Україні", про встановлення дипломатичних відносин між УРСР і Чехословаччиною відразу ж забули. Цікаво завважити, що підписання цього договору взагалі відбулося без жодної участі українських дипломатів і представників Закарпатської України, хоча формально текст договору складався також і українською мовою.

Православні: Антон (Антонін), Герман, Іван, Манефа, Никифор.

Католицькі: Кіндрат, Леон, Леонард, Сильвестр.

Цього дня:

1724 За наказом Петра I за хабарі і любовний зв'язок з Катериною був страчений камергер імператорського двору Віллім Монс.

1769 Встановлено Георгіївський хрест.

1789 Вперше святкувалося американське національне свято - День Подяки.

1832 В Нью-Йорку почав працювати громадський транспорт - перший в США трамвай на кінній тязі.

1855 Під час формування польського легіону для походу проти Росії помер від холери польський поет Адам Міцкевич.

1922 Не дивлячись на легендарне прокляття, що висить на дверях, англієць лорд Карнарвон і американець Новард Картер розкрили Гробницю Фараона Тутанхамона.

1924 Проголошено Монгольську Народну Республіку і затверджено її конституцію. Столиця Урга була перейменована на Улан-Батор.

1924 35-річний Чарлі Чаплін одружився з 16-річною Літе Грей. Першій його дружині на момент весілля також було 16 років, другій - 19, а останній - 18. Щасливим став тільки останній шлюб великого актора.

1948 Указ Президії ВР СРСР наказав "навіки переселити" німців, калмиків, інгушів, чеченців, балкарців, кримських татар у віддалені райони СРСР.

1977 У Львові відкрито пам'ятник першодрукарю Івану Федорову.

1988 Католицька церква оголосила, що священна Турінська плащаниця не є тунікою Христа, оскільки тести визначили її вік, який не перевищує 700 років.

26 листопада народилися:

1857 Фердинанд де Соссюр, швейцарський мовознавець ("Курс загальної лінгвістики").

1894 Норберт Вінер (1894-18.3.1964), американський математик, батько кібернетики. Вундеркінд, що до 14 років вивчив вищу математику і у 18 років став доктором філософії Гарвардського університету.

1926 Маргарита Петрівна Назарова, дресирувальниця хижаків, народна артистка РРФСР. Зі своїм улюбленцем тигром на кличку Пурш створила атракціон в плавальному басейні. Знялася в головній жіночій ролі у фільмі "Смугастий рейс

1939 Тіна Тернер /Анні Мей Буллок/, американська рок-співачка.

1951 Ілона Сталлер, італійська порнозірка і член парламенту, більш відома під ім'ям Чиччоліна.

1976 Ренат Ахмадієв, музикант, гітарист групи "Земфіра", повідомляє forUm.

Обговорити на форумі