друкувати


30 прикарпатських ікон потребують негайного порятунку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-26 02:45:04
В Івано-Франківському обласному краєзнавчому музеї урочисто відкрили виставку відреставрованих творів іконопису XVII-XX ст. "Врятуймо скарби разом!". Дирекція музею нагородила голову обласної ради Ігоря Олійника своєю Подякою "за підтримку проекту із порятунку колекції іконопису та меценатську допомогу в реставрації ікони початку XVIII ст. "Успіння Пресвятої Богородиці".

Такі ж музейні подяки за меценатство отримали голова облдержадміністрації Микола Палійчук та його заступники Василь Брус, Василь Гладій, Володимир Шкварилюк, Олег Коржак, Тарас Парфан, перший заступник Юрій Бодоряк, коштом яких були відреставровані ті чи інші ікони, що були представлені на виставці, повідомляє прес-служба голови Івано-Франківської обласної ради.

За словами голови облради Ігоря Олійника, "за совєтської доби з України вивезено до Ермітажу безцінні мистецькі шедеври, зокрема твори сакрального мистецтва , які, на жаль, уже не повернути, а для утвердження відродженої нації важливо, насамперед, зберегти свою культуру, не втратити надбання минувшини, а дати їм, зокрема унікальним старовинним іконам, які зберігаються у запасниках музеїв області, друге життя".

"Івано-Франківську потрібен музейний комплекс і ми би хотіли його бачити у приміщенні колишнього палацу Потоцького. Бо все, що відреставровано, треба зуміти показати сучасникам, і таким чином воно збережеться на віки", – переконаний голова обласної ради.

Ігор Олійник подякував музейним працівникам краю "за професійну і людську турботу про скарби духовної культури", а своїм колегам – керівникам обласної виконавчої влади, представникам духовенства "за реальну особисту підтримку благородної справи – спільного порятунку мистецьких скарбів рідного краю".

Водночас голова обласної ради відзначив "добру" для області новину про те, що Коломийському музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття імені Йосафата Кобринського отримав статус національного. Це, на переконання Ігоря Олійника, "послужить розвиткові цього фахового музею, покращенню його матеріально – технічного забезпечення".

Довідка: "Врятуймо скарби разом!" – це благодійний проект художника-реставратора обласного краєзнавчого музею Валерія Твердохліба.

Перша реставрація збірки ікон обласного краєзнавчого музею була розпочата світлої пам’яті художником Миколою Канюсом і тривала впродовж 1992-1993 рр. З ініціативи науково-реставраційної ради художнього музею у березні 2003 року відбулась виставка "Нереставровані шедеври" – іконопис, скульптура, українське та європейське малярство XVIII-XX ст. зі сховищ музею, продовженням якої стала мистецька акція "Повернуті з небуття" за участю керівників області-меценатів.

У 2008 році у Національному заповіднику "Софія Київська" було відкрито виставку "Галицька ікона".

За 2008 і поточний роки за підтримки меценатів краю врятовано більше 30-ти цінних творів Галицького сакрального мистецтва. Зокрема, в Івано-Франківському художньому музеї на зберіганні знаходиться близько 900 ікон, 500 з яких потребують реставрації. В обласному краєзнавчому музеї на збереженні більше 150 творів сакрального мистецтва, 30 з яких, як стверджують музейні працівники, "чекають термінового порятунку".

У 2008 році у Львівському видавництві "Манускрипт-Львів" вийшла друком книга-альбом "Врятовані скарби".


Обговорити на форумі