друкувати


Свинячий грип може виявитися найбільшою аферою сучасності

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-25 05:24:21
Пандемія свинячого грипу може виявитися найграндіознішою корупційною аферою нашого часу. До такого висновку прийшли журналісти датської газети Information, що вивчили зв'язки експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) з провідними світовими фармацевтичними компаніями, які збагатилися на продажу препаратів проти цієї хвороби.

З'ясувалося, наприклад, що багато вчених, що засідають в різних комітетах ВООЗ, ретельно приховують той факт, що вони отримують гроші від фірм-гігантів світової фармакології.

Видання відзначає, що на тлі глобальної економічної кризи завдяки паніці, що охопила світ у зв'язку з пандемією свинячого грипу, фармацевтичні заводи працюють у чотири зміни, потужностей не вистачає.

Між тим на даний момент за офіційною статистикою, жертвами грипу A/H1N1 стали 6 тис. чоловік, у той час як середня щорічна смертність під час епідемій "традиційних" різновидів грипу сягає півмільйона.

Причина гіпертрофованої реакції світу на не настільки вже небезпечний свинячий грип, як вважають опитані фахівці, полягає в успішній піар-кампанії, проведеної експертами ВООЗ. Деякі з них у прямому сенсі перебувають на службі у виробників вакцини.

ВООЗ оголосила свинячий грип пандемією під тиском групи радників цієї організації на чолі з голландським доктором Альбертом Остенхаусом. Зараз уряд Нідерландів проводить екстрене розслідування його діяльності, оскільки стало відомо, що він отримує зарплату в декількох компаніях, що виробляють вакцину проти свинячого грипу.

Багато інших радники ВООЗ, що зажадали оголошення свинячого грипу пандемією, також є платними радниками фармацевтичних гігантів Roche, RW Johnson, SmithKline і Beecham Glaxo Wellcome, що отримали левову частку замовлень на виготовлення вакцин. Підсумком тиску цих експертів стала резолюція ВООЗ від 7 липня цього року, що дала старт небаченої кампанії масової вакцинації.

Тим часом спікер ВООЗ Грегорі Хертл, коментуючи статтю в Information, зауважив, що неможливо відмовитися від послуг провідних світових фахівців лише на тій підставі, що вони фінансово зацікавлені в просуванні тієї чи іншої стратегії боротьби з різними захворюваннями, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі