друкувати


Сьогодні переділ газового ринку – надто великий ризик

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-25 04:18:56
Дії прем’єра щодо встановлення контролю над облгазами є скоріше політичним тиском і спробою створити поле для майбутнього компромісу, припускає політолог Володимир Цибулько.

"На рівні споживача зникати кошти не можуть. А облгази є операторами, які збирають кошти у населення", - уточнює він, повідомляє Фонд Регіональних Ініціатив ГАРТ.

За словами Цибулька, сьогодні прем’єр не намагається розпочати переділ газового ринку - це скоріше спроба перевести поле конфлікту в нову договірну площину, показати власникам облгазів, що в найближчі роки система мінятись не буде, але потрібно засвідчити лояльність до кандидата.

Крім цього, експерт зазначає, що оскільки потенційні переможці виборів йдуть майже в ногу, їм важливо розширяти своє електоральне поле. "Облгази - розгалужена споживча мережа і безпосередній контакт з людьми. Тому влаштовувати зараз переділ газового ринку – надто великий ризик", - підкреслює він.

В перспективі, на переконання Цибулька, побудова в цій галузі вертикальної і інтегрованої схеми цілком ймовірна, але мусять бути правила побудови цієї схеми. "Має бути збережена власність. При цьому, як форма шантажу може використовуватись зміна операторів. Створення на внутрішньому ринку конкурентних операторів. Демонополізація ринку", - відзначає він.

Обговорити на форумі