друкувати


7 шкідливих звичок трудоголіка

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-25 03:24:49
"Люди вважають, що вони просто зобов'язані працювати на межі своїх можливостей. Але постійна напруга і відсутність відпочинку є реальною загрозою для здоров'я, як у даний момент, так і в довготерміновій перспективі", - говорить George Griffing, спеціаліст по внутрішніх хворобах з Університету Сент-Луїса (США).

Не важливо, чи ви берете участь у передвиборчих перегонах, підіймається вгору по корпоративних сходах або займаєтеся сім'єю, завжди важливо робити перерви і піклуватися про себе.

На думку вчених з Сент-Луїса, ось сім найбільш шкідливих звичок "трудоголіків":

1. Жити в стресі. У невеликих кількостях стрес необхідний людині, щоб залишатися у формі. Однак надмірний або хронічний стрес буквально руйнують здоров'я. Стрес вважають однією з важливих причин у виникненні онкологічних, серцево-судинних захворювань, головних болів, безсоння, ожиріння, м'язових болів і т.д.

2. Їсти на ходу. Здається, у житті сучасної ділової людини зовсім не залишається часу для того, щоб нормально поїсти. Але здорова збалансована їжа, що включає складні вуглеводи, білки, фрукти, овочі просто необхідна для того, щоб зберегти ясність розуму. Постарайтеся відмовитися від заморожених напівфабрикатів, фастфуда, консервів; ця їжа містить дуже багато солі, калорій, шкідливих жирів.

3. Не висипатися. Навіть дуже занятим працівникам потрібно спати 7-9 годин на день. Недосипання приводить до дратівливості, проблем з пам'яттю і концентрацією. Дослідження довели, що недосипання сприяє ожирінню. Якщо вам важко заснути, ніколи не беріть в ліжко комп'ютер або документи, пов'язані з роботою, не зловживайте алкоголем та кофеїном. Перед сном можна почитати щось легке або прийняти теплу ванну. Якщо ці прийоми не допомагають, зверніться до лікаря, який займається порушеннями сну.

4. Вести малорухомий спосіб життя. Людські істоти не створені для 8-годинного сидіння за столом. Щоб залишатися здоровим, необхідно активно рухатися мінімум 30 хвилин на день. Фізичні навантаження знижують ризик виникнення практично всіх основних захворювань, а також тривоги і депресії. Навіть зайнята людина може зазирнути в тренажерний зал до чи після роботи, прогулятися під час обідньої перерви.

5. Виходити на роботу під час застуди. Хоча всі знають, що не можна приходити на роботу хворим, більшість усе-таки так роблять. Навіть якщо вам здається, що ваша відсутність завдасть шкоди роботі, пам'ятайте: ніхто не хоче від вас заразитися, від хворої людини на роботі мало користі, а відпочинок допоможе вам швидше видужати.

6. Боротися зі стресом за допомогою алкоголю. "Всього потрохи" - відмінна порада в тому, що стосується алкоголю. За даними досліджень, вживання алкоголю в помірних дозах попереджає виникнення багатьох захворювань, але головне слово це все-таки "помірність". Чоловік може випивати в день приблизно 40 г міцного алкоголю, 150 г вина або 350 г пива. Жінкам потрібні дози в 2 рази менше (і, звичайно ж, алкоголь протипоказаний вагітним). Пам'ятайте, що великі дози алкоголю не приносять ніякої користі здоров'ю, тільки шкоду. Після важкого робочого дня спробуйте замінити спиртне заспокійливим трав'яним чаєм, сеансом медитації або йогою.

7. Пропускати профілактичний медогляд. Щоб запобігти хворобі або "спіймати" її на ранній стадії, потрібно знати, що відбувається у вашому організмі. Залежно від вашого віку, сімейної історії, способу життя, лікар вирішить, як часто вам потрібно проходити огляд і призначить спеціальні профілактичні обстеження. "Звичайно, доводиться чимось жертвувати заради успіху. Але якщо запалити свічку з обох кінців, вона швидко догорить. Шукайте у своєму житті рівновагу, це зробить вас щасливішими і здоровішими", - радить професор George Griffing.

Джерело: JOB.ukr.net
Обговорити на форумі