друкувати


Через недосконалість газових контрактів втрат зазнали і Росія, і Україна

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-24 03:08:44
Представник Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський вітає початок переговорів НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" з метою офіційно врегулювати питання щодо оплати газу за фактом отриманих обсягів у 2009 і 2010 роках. "Хотілося б побажати нашій делегації досягнути позитивних для держави результатів. Однак, це лише частина з того, що необхідно виправляти", - наголосив він.

Б.Соколовський нагадав, що зволікання уряду із внесенням змін до газових контрактів уже коштувало "Нафтогазу" понад 2 млрд. доларів боргів.

"Президент України Віктор Ющенко ще з січня 2009 року наполягає на зміні окремих положень газових контрактів від 19 січня 2009 року з метою встановлення взаємовигідного партнерського формату співробітництва з російською стороною. Від самого початку було зрозуміло, що контракти надто дискримінаційні для України і не будуть виконуватися в повному обсязі", - зауважив Богдан Соколовський, повідомляє Офiцiйне Інтернет-представництво Президента України.

Він також додав, що уряд почав усвідомлювати правоту Президента лише після десяти місяців роботи за контрактами. За цей час НАК "Нафтогаз України" вже заборгував понад 2 млрд. доларів США і недоотримав ще більшу суму.

"Через недосконалість контрактів втрат зазнали обидві сторони", - наголосив Представник Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки.

"Якби запропоновані Віктором Ющенком зміни у контракти були зроблені раніше, то українська сторона не витрачала би зайвих коштів, а російська – не зазнавала б зайвих втрат із-за скорочення обсягів поставок газу через настороженість європейських споживачів", - підкреслив Б.Соколовський.

Він також зауважив, що надалі обидві сторони зможуть уникнути додаткових втрат лише після внесення у контракти системних змін, про які чітко і ясно Президент України написав Президенту Росії у зверненні від 18 листопада 2009 року.

Крім того, Богдан Соколовський позитивно оцінює можливість підписання сьогодні у Москві документу щодо відсутності штрафних санкцій за недобір газу в 2009 році та скорочення обсягів імпорту російського газу в 2010 році.

"Найбільше насторожує інформація нібито про російські кредити для НАК "Нафтогаз України". Якщо в Москві все ж таки буде говоритися про кредит в 1 млрд. доларів, то це не що інше, як здача української ГТС", - наголосив Богдан Соколовський.

Обговорити на форумі