друкувати


В.Литвин: Головне сьогодні – не порушувати закон

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-24 12:04:02
Минулого четверга на Вінниччині побував Голова Верховній Ради України В.М. Литвин, відвідавши Бершадський і Шаргородський райони та провівши велику прес-конференцію в обласному центрі для засобів масової інформації регіону.

Палітра порушених питань була дійсно досить широкою – від справ державницьких до особистих, із важливими заявами, пропозиціями з болючих питань та відвертими, щирими зізнаннями щодо проведення вільного часу, підбору "снодійного" і навіть – футбольних хвилювань... Серед найголовніших можна виокремити такі питання й відповіді?

Держава. Політика

- Яка Ваша позиція щодо стосунків з Росією?
- Стосунки нині, вважає В.Литвин, погані. Потрібно відновити діалог, але на принципах рівності. Непереборних проблем немає, вихід і складних ситуацій – через взаємовигідні позиції. Європа "за" прогнозовані стосунки України з Росією, щоб не додавалось проблем. Тож має взяти гору не політика, а економічний прагматизм.

- Через відмову уряду виконувати прийнятий Верховною Радою Закон про підвищення вже з 1 листопада цього року соціальних стандартів опозиція вимагає притягнути уряд до відповідальності, аж до його відставки... Що треба робити?
- Будь-які депутатські подання відповідно до Регламенту розглядатимуться у Парламенті, - сказав спікер Верховної Ради. В тому числі щодо відповідальності уряду за невиконання чинного законодавства. Але все розвалити, як зауважив далі В.Литвин, - не вихід. Одночасно слід ставити і відповідати на питання – а що далі? Закони України не передбачають так званого "технічного уряду". Лише через створення у Парламенті нової коаліції, і нею, відповідно, нового уряду. Головне сьогодні – не порушувати закон, а над усе – у такий складний час.

- Сьогодні більша частина міських, районних Рад, де вибори проводились за партійними списками, заполітизована. Через "закриті" списки немало проблем й у Верховній Раді. Чи потрібно це змінювати?
- Однозначно – стверджує В.Литвин. Більше того – без змін до виборчого законодавства, на його думку, заплановані на травень наступного року місцеві вибори та народних депутатів ніякого позитивного результату не дадуть. Пропозиція В.Литвина однозначна: до виборів внести зміни у виборче законодавство, відмінити партійні списки до місцевих Рад, а народних депутатів обирати за відкритими списками в округах. Верховна Рада має стати "виробником" загальнонаціональних ідей та інтересів.

Ситуація на Вінниччині

- Останнім часом Ви зачастішали на Вінниччину. Як, вважаєте, тут змінюється ситуація?
- Вінниччина змінюється в кращий бік! За валовим виробництвом цукру та зерна Вінницька область, згідно наданих даних, займає 1 місце в країні. Тут один з найнижчих в державі рівнів спаду економіки. Помітний упевнений ріст сільського господарства. Однак падіння доходів та зростання цін, заборгованість із зарплат, безробіття не можуть не викликати занепокоєння.

- На Вінниччині вже дев’ять років після стихії – обледеніння 2000-го - немає проводового радіомовлення...
- В.Литвину не лише відома ця проблема, але й він уже впродовж значного часу докладає чимало зусиль для її позитивного вирішення.

Роздержавлення ЗМІ

- Вже не перший рік порушується питання щодо роздержавлення державних та комунальних засобів масової інформації, яких, до речі, залишився зовсім невеликий відсоток. Думки – різнополярні. Одні називають це благом, інші – дурницею. Яка ваша точка зору з цього приводу?
- Це можна назвати… роздержавленням держави. Можливо, це треба робити. Але відразу ж постають кілька важливих запитань. Перше: а хто потім стане їх власником? Журналістський колектив? Нехай би. А якщо їх скуплять передбачливі, грошовиті люди і за рахунок цього в тих ЗМІ почне домінувати не демократичний підхід, а чиясь корислива позиція?.. Друге: чи не призведе це до знищення частини місцевих ЗМІ? Але сільські жителі, райони, невеличкі містечка, які входять в "поле зору" цих видань, нині й так обмежені у висвітлені їхнього життя, проблем...

Творчість, дозвілля

- Чи знаходить В.Литвин у такий напружений час можливість для продовження історичних досліджень, як відпочиває, заспокоюється?
- Історичні розвідки – складна, але важлива справа. З матеріального боку не заробив нічого, але є велике моральне задоволення. За книгами В.Литвина з історії навчаються студенти історичних факультетів вузів. Він любить спілкуватися з розумними людьми, представниками наукової еліти, бо черпає для себе багато корисного. "Рецепт снодійного" від В.М.Литвина – зовсім не телевізор, а – цікава книга. Скажімо, має фактично повністю зібрання книг серії "ЖЗЛ" ("Жизнь замечательных людей"), нещодавно, наприклад, придбав нові – свідчення Єгора Лєгачова щодо розпаду СРСР, дещо стосовно Наполеона...

...І про футбол

- Як щирий любитель і вболівальник футболу – як сприйняли поразку збірної України в себе вдома, що закрила шлях на чемпіонат світу?
- Боляче, навіть, зізнався В.Литвин, він нервував. Але це має стати не лише болем, але й уроком. В Україні є гарні клубні команди, та немає збірної. Треба проводити "селекцію", відбір футболістів ще з дитинства, а для цього – активізувати, поліпшити масовий розвиток футболу в Україні.

Автор: В.Усатюк, Тиврівська районна газета Вінницької області "Маяк"
Обговорити на форумі