друкувати


Пошта: Замість стаціонарних — пересувні відділення

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-23 04:22:34
Що не кажіть, але пошта — такий же атрибут держави, як Прапор і Гімн. Нещодавно поштовики відсвяткували професійне свято — День працівників радіо, телебачення та зв’язку. Що нового збираються тут запровадити в найближчі роки? — поцікавився "Вільний голос" у начальника Коломийського центру поштового зв’язку №3 депутата районної ради Ярослава САВЧИНА.

— Попри державну форму власності, — розповів Ярослав Васильович редакції, — кожен центр поштового зв’язку є госпрозрахунковим, тобто повинен заробляти гроші на себе сам. З цих коштів ми й одержуємо зарплатню. Економічна криза не обминула і наше підприємство, а в той же час соціальні стандарти зростають, зокрема, підвищено мінімальну зарплату. Коли не вдається заробити додаткові гроші, порядний ґазда вдається до економії. Змушені економити кошти і ми. Щоб покращити фінансову ситуацію, "Укрпошта" запроваджує пересувні поштові відділення. Такий проект наразі вже діє в Рогатинському районі Галицького центру поштового зв’язку.

Виглядає це так. У наших спеціалізованих автомобілях обладнано робоче місце начальника пересувного відділення поштового зв’язку. За наперед визначеним графіком і маршрутом такий автомобіль прибуває у населений пункт, де протягом півгодини обслуговує населення, здійснює обмін пошти, видачу пенсій з листоношами, приймає комунальні платежі тощо. Особливо хочу наголосити, — зазначив також Ярослав Спочин, — що кількість послуг, їхня якість не зменшиться і не погіршає. Буде все так, як і при стаціонарних відділеннях. Зрештою, населенню не обов’язково чекати на спец автомобіль, ті ж комунальні послуги, скажімо, вони можуть оплатити і листоноші, а вже листоноша передасть їх у пересувне відділення.

У результаті запровадження таких спецмашин відпадає потреба в утриманні стаціонарних відділень, а отже, у сплаті оренди, електроенергії, зарплати начальникам відділень, а вивільнені таким чином кошти спрямовуватимуться на підвищення зарплат. А вони, слід зазначити, у нас невисокі. Так, за дев’ять місяців цього року середня зарплата по Коломийському центру поштового зв’язку №3 становила всього 744 грн.

Стосується така новація тих населених пунктів, де небагато мешканців і навантаження на одного листоношу становить менше ніж 0,5 норми, де відділення збиткові. Приміром, на Коломийщині із 47 відділень 18 — нерентабельних. Упровадження пересувних відділень заплановано на 2010 рік, по Коломийському центру, який обслуговує також Городенківський і Снятинсьий райони, їх буде два, а всього у Івано-Франківській дирекції — п’ять.

І ще раз наголошу, — акцентував увагу пан Савчин, — ні до зменшення кількості послуг, ні до погіршення їхньої якості таке поштове нововведення не призведе!

Автор: Олег ПРОСКУРЯКОВ, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі