друкувати


Казахстан не дав дозвіл Росії на запуск ракети-носія "Протон-М"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-23 03:27:11
За кілька годин до запланованого запуску ракети "Протон-М" з космодрому Байконур Роскосмос повідомив про перенесення старту. Зміну в планах породила позиція Казахстану, що несподівано зірвала заздалегідь обумовлений старт, не давши дозволу на виліт. Подібні інциденти на Байконурі - не рідкість. І незважаючи на те що зараз в Роскосмосі пояснюють те, що трапилося бюрократичним зволіканням, за цим можуть стояти більш серйозні проблеми.

"Запуск космічного апарату W7 в інтересах компанії EUTELSAT (Франція) з Байконура, що планувався в понеділок в 17.19 за московським часом, відкладено з не залежних від російської сторони причин", - йдеться в повідомленні Федерального космічного агентства РФ, повідомляє Взгляд.

"Всі документи з Казкосмосом були узгоджені заздалегідь, ми в повному обсязі провели необхідні підготовчі роботи, однак буквально в останній момент Казахстан не дав дозвіл на запуск", - розповів газеті ВЗГЛЯД начальник прес-служби Роскосмоса Олександр Воробйов.

За його словами, це далеко не перший випадок, коли пуск космічного апарата перебуває під загрозою зриву через незалежні від російської сторони причин.

"Буває, що казахстанська сторона видає дозвіл за добу до запланованого пуску. Це важкі випадки", - зазначив Воробйов, підкресливши, що у випадку з W7, мабуть, якийсь з чиновників не встиг підписати документ.

Представник Роскосмоса не став пов'язувати відмову Казахстану з можливими екологічними проблемами: "Райони падіння відпрацьованих ступенів ракети-носія не виходять за рамки обумовлених, екологія тут ні до чого".

Як повідомляла газета ВЗГЛЯД, наприкінці вересня на космодромі Байконур відбулася двостороння зустріч глав космічних агентств Росії та Казахстану. І вже тоді Талгат Мусабаев заявив, що Казахстан не зможе виділити РФ нові райони для падіння частин російських ракет-носіїв. "Ми розуміємо зацікавленість російської сторони в створенні нових районів для забезпечення пусків ракет у найбільш вигідних напрямах, проте результати ретельного опрацювання зазначеного питання свідчать про неможливість передачі багатьох запитуваних ділянок у зв'язку з здійснюваною на їх територіях господарською діяльністю та можливістю погіршення екологічної обстановки", - сказав він.

Мусабаев уточнив, що питання передачі площ проробляється в державних органах республіки протягом року, але позитивне рішення прийнято не було.

До речі, "екологічно небезпечними" Казахстан визнав пуски виключно "Протонів", для яких в якості пального використовується гептил.

"Це паливо в шість разів токсичніше від синильної кислоти, - розповів газеті ВЗГЛЯД керівник програми Міжнародної соціально-екологічної спілки "Хімічні забруднення та хімічна безпека" доктор хімічних наук Лев Федоров. - У результаті розкладання гептилу в ґрунті утворюється нітрозодіметіламін. Це жорстокий мутаген. Живе він у ґрунті довго". Федоров впевнений, що гептил був "помилкою радянського керівництва".

"З гептилом точно потрібно закінчувати. У нас є розробки нових, більш екологічних ракет, які, наприклад, з самого початку використовувалися в Сполучених Штатах. Однак на російських складах ще багато старих, рідкопаливних ракет-носіїв, які пускають в експлуатацію, щоб не втрачати кошти", - зазначив він.

Проте у вересні експерти висловлювали упевненість в тому, що відмова Казахстану не позначиться на космічній програмі. "Це абсолютно робочий момент. Всі ці роки Росія запускала і експлуатувала свої ракети без додаткових районів для падіння уламків, треба сказати, успішно, - запевнив газету ВЗГЛЯД член-кореспондент РА космонавтики Юрій Караш. - Так, було б непогано, якщо б Росія мала у своєму розпорядженні ці райони, але говорити про те, що відмова Казахстану призведе до якихось негативних наслідків для космічної програми або ускладнить виконання намічених пусків, я б не став".

Eutelsat W7, який повинен був відправитися в космос у понеділок, - це супутник, створений на платформі Spacebus-4000C4. Маса космічного апарата становить трохи більше 5600 кілограмів, він несе 70 транспондерів і повинен працювати в космосі 15 років.

Апарат повинен забезпечити покриття цифровим мовленням території в Росії та Північній Африці, а також суттєво розширити ринок відео- і телекомунікаційних послуг в Європі, Африці, Центральній Азії та на Близькому Сході. Eutelsat W7 буде шостим комерційним супутником, що стартував в цьому році на "Протон". У 2010 році планується виконати 10 комерційних запусків на ракеті-носії.


Обговорити на форумі