друкувати


Wall Street Journal Europe: Урок Східної Європи для Заходу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-23 12:23:59
Поки такі країни, як Чехія та Словаччина, заманюють бізнес низькими податками, Швеція та Бельгія відлякують їх.

Час Заходові повчитися у Сходу. Нині багато економістів стверджують, що протягом двох останніх десятиліть реформи в Східній і Центральній Європі зайшли надто далеко. Вони відкрили і дерегулювали свої ринки дуже сильно, а як наслідок – зазнали жорсткого удару під час кризи. Так заявляють критики.

Декілька країн регіону дійсно серйозно потерпають від спадання, та це, радше за все, було результатом перегрівання економіки, ніж структурних реформ. Ба більше, в міру того, як світ виходитиме з рецесії, інвестиційний клімат у цих країнах виглядатиме все привабливішим. І посеред кризи ці держави втілюють свої реформи, що робить їх іще більш конкурентоспроможними.

Порівняння податкових ставок
Поки країни Східної Європи заманюють бізнес, держави Західної Європи відлякують його
  Болгарія Чехія Словаччина Польща Швеція Бельгія Австрія
Найвища ставка податку на доходи фізичних осіб 10% 15% 19% 32% 56,5% 53,7% 50%
Податок на прибуток підприємств 10% 20% 19% 19% 26,3% 34% 25%
Податок на прибуток від операцій з капіталом 10% 25,6% 17,5% 22,8% 35,9% 31,1% 26,1%
Податки та збори на використання енергоресурсів* 45,65 69,13 55,7 67,79 146,31 77,18 106,04
* % від середнього рівня в ЄУ-27
Джерело: Central and Eastern Europe - Next Wave of Reforms and Success

Нинішня рецесія – це не тільки фінансова криза, а й невпинний процес глобалізації. Багато галузей на Заході мусили вдатися до скорочення та згортання виробництва або навіть банкрутства, тому не спроможні дати собі раду зі зростанням конкуренції з боку нових ринкових економік, як-от Індія, Китай, економіки Східної Європи і країн Балтії. У міру того як рецесія поступатиметься майбутньому зростанню, збільшуватиметься конкуренція за робочі місця. Привабливі податкові системи Східної Європи пропонують ліпші варіанти для зростання і, таким чином, створять більше робочих місць, ніж економіки Заходу з високими податками. Показово, що власне під час кризи багато країн Східної Європи підняли рівень конкурентоспроможності своїх податкових систем.

Для того, щоб побороти рецесію, Польща знизила свою найвищу податкову ставку з 40% до 32%. Болгарія зберегла нещодавно запроваджену єдину ставку на рівні 10% і ввела нові податкові пільги для інвесторів. У Чехії, де ставка податку на прибуток становить 15%, стимулювання економіки відбувається переважно у формі зниження податків. Країни Балтії мусили підвищити деякі податки, але й зменшити інші. Сьогодні декільком східним і центральноєвропейським державам притаманні добрі умови для підприємців у поєднанні з низькими та лінійними ставками податків. Вражає контраст між принадами для бізнесу в Чехії та Словаччині та важким податковим тягарем у таких країнах, як Швеція та Бельгія.

Нині деякі економісти заявляють, що вільноринкова політика Сходу наразила його на сильніший удар кризи, ніж інші країни. Але насправді цього року найбільші економіки Східної Європи доволі добре витримують скруту. Польща, Словаччина і також, можливо, Словенія зможуть досягнути економічного зростання – яскраві винятки на континенті, більшість економік якого в рецесії. Через цю кризу невеличкі країни Балтії мають чималі проблеми, але ми повинні пам’ятати, що історично ці держави демонстрували феноменальну здатність перетворити спадання на зростання й розвиток. Економіки Латвії та Литви змогли повернути втрачене і почати зростати, незважаючи на те, що з 1991 по 1993 рр. скоротилися майже наполовину. Існує предосить причин вірити, що коли криза справді мине, нові ринкові економіки знову швидко зростатимуть.

Протягом двох десятиліть після падіння комунізму країни Східної Європи та Балтії почали відігравати все важливішу роль у ЄУ – не тільки як бізнес-партнери та члени ЄУ, а й як енергійні конкуренти для своїх західних сусідів. Нові демократії Європи не лише відійшли від планової економіки, а й фактично стали ще більш радикальними адептами ринкові економіки, ніж їхні західноєвропейські сусіди. Це супроводжувалося різким зменшенням рівня бідності, збільшенням інвестицій у соціальну сферу та зростанням доходів старших людей. Також потрібно зауважити, що декілька країн регіону, такі як Чехія, Угорщина та Словаччина, демонструють один з найнижчих темпів відносної бідності в Європі.

Через два десятиліття після того, як колишні комуністичні країни засвоїли уроки Заходу про економічну свободу та зростання, настала черга Заходу пристосуватися до конкуренції з боку економік Сходу.

Автори: Німа Санандаджі [Nima Sanandaji], президент шведського аналітичного центру Captus, Джонні Мунхаммар [Johnny Munkhammar], науковий директор Європейського інституту підприємництва
Назва оригіналу: Eastern Europe’s Lesson for the West
Джерело: The Wall Street Journal, 17.11.2009
Зреферував: Михайло Мишкало, Західна аналітична група
Обговорити на форумі