друкувати


Радить фахівець: Імунітет проти хворіб

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-21 12:21:58
Хвороби, подібні до "грипу", згадуються ще в Гіппократа, тобто за чотириста років до нової ери. Науковці доводять, що епідемія "грипу", яка є всесвітньою, повторюється через кожні 30-40 років. Остання епідемія була на початку 80-х років, тож теперішній спалах очікуваний.

Нинішній вірус дає великі ускладнення, однак менші в тих, хто має хороший імунітет. Адже імунітет захищає організм людини від бактерій, вірусів. Коли в людини міцний імунітет, вона добре себе почуває, енергійна, хвороби, якщо і є, протікають без ускладнень, тому імунітет здатен не тільки здолати вірус, але й не допустити інших інфекцій.

На грошових купюрах віруси існують від двох годин до трьох діб і більше. Вони можуть існувати на ручках дверей, чашках, на продуктах харчування чи інших предметах побуту. Тому при поверненні з вулиці додому відразу знімайте одяг і взуття в коридорі, мийте руки й обличчя. Панікуючи, люди бігають по аптеках, шукають засоби профілактики та лікування. А навіщо? Грип може тривати і до весни. То що, до того часу нам потрібно їсти пігулки?

Що робити? Перш за все, нам усім потрібно заспокоїтися. Бо під час стресу організм виробляє стресові гормони, які знижують активність імунітету. Далі потрібно вдатися до природного механізму — захисту. Ми запаслися вітамінами влітку, коли споживали свіжі овочі, фрукти, ягоди, а печінка має здатність накопичувати їх на запас (аж до весни). Печінка є "королевою" імунітету. Вона — головний очищувач крові і саме вона служить для вироблення антитіл. Коли вірус потрапляє в організм через слизову оболонку органів дихання, починається вироблення імуноглобуліну А. Ці антитіла зв’язують та леактивують вірус. Тому для боротьби з грипом потрібно забезпечити печінку вітаміном А. Зазвичай, в цей час слід не вживати алкоголь, який руйнує печінку. Вітамін А міститься в листі люцерни, конюшини, кропиви, петрушки, моркви, в капусті, томатах, червоному перці, плодах обліпихи, горобини, шипшини. З моркви можна робити сік або салати, найкраще засвоюється вітамін в поєднанні з олією. Для кращого засвоєння вживають не сирі, а термічно оброблені продукти вітаміну А. Його багато також у буряках. Щодня потрібно з’їдати до трьох зубків часнику та четвертинку цибулини. Вони є прекрасним природним засобом посилення імунітету. Позитивно діє на печінку гарбуз, який постачає організм клітковиною, необхідною для очищення кишківника від токсинів.

З обліпихи та шипшини роблять олію. Її додають по 15—20 крапель до їжі тричі на день. Також потрібно стежити за мікрофлорою кишківника, який бере безпосередню участь у формуванні імунітету. Більше вживайте овочів, фруктів, пийте чаї з лікарських трав (малина, шипшина, смородина, липовий цвіт, обліпиха), але найкраще пити натуральні соки. Хліб раджу вживати грубого помолу, а також молочнокислі продукти.

Варто також пити щодня по 30—40 грамів теплого сухого червоно вина. Віруси бояться кислого середовища, а у вині є елементи, що допомагають стимулювати антивіруси у людини. Я особисто цей метод протигрипозного лікування використовую віддавна. Можна навіть пити молочну сироватку, в якій також є антитіла, які пожирають віруси, вживати чай з лимонним соком та натуральним медом.

Не забувайте і про сало, яке є добрим стимулятором імунної системи, містить незамінні амінокислоти. Сало вважається умовно стерильним. Інститутом ветеринарної медицини УААН доказано, що в хворої на грип тварини вірус вражає епітелій дихальних шляхів, а не жировий прошарок. Вживати сало до 70 г щоденно.

Крім цього, якщо ви виходите на вулицю і в місця скупчення людей, слід надівати аптечний респіратор (маску). Вона буває чотиришарова, шестишарова, а ще краще — з ватою в середині. Таку маску не можна прати, але вата діє як додатковий фільтр. З часом маска сама може перетворитися на резервуар інфекції, тому після 2—3 годин її потрібно прати, а потім пройтись по ній гарячою праскою.

Якщо ви все-таки захворіли на грип і у вас підвищилась температура, бажано одразу не вживати жарознижувальних ліків, тому що організм задіює кістковий мозок для боротьби з вірусом. Слід звернутися до лікаря, який призначить необхідне лікування.

Автор: Іван ГОЯНЮК, фітотерапевт
Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі