друкувати


21 листопада: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-21 11:24:09
Собор архистратига Михайла – покровителя Києва. Всесвітній день телебачення. Всесвітній день вітань. Відзначається з 1973 року. Ідея його проведення зародилася у братів Майкла і Брайана Маккормак з американського штату Небраска як реакція на посилення міжнародної напруженості.

Всесвітній день телебачення. Проголошений ГА ООН 17 грудня 1996 р. на честь Першого всесвітнього телевізійного форуму, що відбувся в штаб-квартирі ООН 21 листопада 1996 року. Камбоджа відзначає Фестиваль води. Росія - День працівника податкових органів. В буддизмі День Катіна.

Собор архистратига Михайла.Архистратиг Михайло є небесним покровителем Києва і зображений на його гербі. До революції саме день Собору Архангела Михайла святкувався як день міста.

Архангел Михайло, чиє ім'я в перекладі з староєврейського означає "хто, як Бог", названий і архистратигом, оскільки саме він очолив небесне воїнство, яке повстало на відпавшого від Бога ангелів і їх вождя Денницю (Люцифера, "ранкову зірку", обдарованого від Творця великою досконалістю) і що скинув їх з Неба. Святкується свято в листопаді — дев'ятому місяці від березня (з якого в давнину починався рік), відповідно до числа дев'яти чинів ангельських. Восьмий же день місяця (за ст. стилем) вказує на майбутній Собор всіх сил небесних в день Страшного Суду Божия, який св. отці називають "днем восьмим".

Чини ангельські поділяються на три ієрархії. Вищу ангельську ієрархію становлять три чини: серафими, херувими і престоли. Середню — панування, сили і влади, а низьку — початок, архангели і ангели. Всі чини небесних сил носять спільну назву ангелів (вісників) по суті свого служіння: сповіщати волю Божию, навчати, допомагати, охороняти... Над всіма дев'ятьма чинами поставлений Господом св. архистратиг Михайло.

З Свящ. Писання і Свящ. Перекази також відомі імена інших архангелів: Гаврила ("сила Божа"), Рафаїл ("лікування Боже"), Уріїл ("світло Боже"), Селафіїл ("молитвеник Божий"), Ієгудиїл ("славлячий Бога"), Варахиїл ("благословення Боже"), Ієреміїл ("піднесення до Бога").

Ось вже понад тисячу років, починаючи з стольного граду Києва, архангел Михайло є покровителем української землі. На його честь побудовано багато монастирів, соборів, палаців і храмів.

Православні: Варахиіл, Гаврило, Ієгудиїл, Ієреміїл, Марфа, Михайло, Рафаїл, Салафіїл (Селафіїл) і Уріїл.

Католицькі: Іоанн, Кондрат, Конрад.

Цього дня:

1764 - царським указом було ліквідовано українське гетьманство і створена Малоросійська колегія, перший генерал-губернатор Малоросії - Петро Рум'янцев.

1783 - вперше в повітря піднялася повітряна куля братів Монгольф’є з людьми на борту. Куля літала над Парижем 25 хвилин, піднявшись вгору більш ніж на 1000 метрів і пролетівши 9 км.

1818 Імператор Олександр I запропонував створити єврейську державу в Палестині.

1844 - помер байкар Іван Крилов.

1889 - народився український бібліограф М.Ясинський.

1929 Постановою ЦВК громадяни СРСР, які відмовилися повернутися з-за кордону (неповерненці), оголошені поза законом і у разі виявлення мали бути розстріляними протягом 24 годин.

1947 У Нью-Йорку заснована Панамериканська українська конференція (ПАВУК).

1948 У СРСР заборонені всі публікації і видання Єврейського Антифашистського комітету.

1949 Генеральна асамблея ООН проголосувала за надання повної незалежності всім колишнім італійським колоніям. Киренаїка, Тріполітанія і Феццана об'єднані в державу Лівія.

1987 Відбулося весілля американських акторів Брюса Уїлліса і Демі Мур.

1991 Наклала на себе руки російська поетеса Юлія Друніна.

21 листопада народилися:

1694 Вольтер /Марія Франсуа Аруе/(1694-30.5.1778), французький письменник і філософ-просвітитель.

1854 Бенедикт XV, Папа Римський (1914-22).

1896 Михайло Вериковський, український композитор і диригент, автор першого українського балету ("Пан Каневський").

1921 Михайло Андрійович Глузський, актор ("Тихий Дон", "Живі і мертві", "Кавказька полонянка", "Премія", "ТАРС уповноважений заявити").

1940 - народилася російська балерина Наталія Макарова.

1946 - народився скрипаль Олег Каган.

1965 Бьорк /Бьорк Гудмундсдоттір/, ісландська співачка. Після тріумфу в Каннах співачка повідомила, що вона більше ніколи не буде зніматися в кіно. Це остаточне і категоричне рішення Бьорк ухвалила після численних скандалів з режисером Ларсом фон Трієром під час зйомок "Dancer in Dark". Під час одного з найпам'ятніших інцидентів Бьорк з'їла клоччя блузи, яку вона відмовлялася одягати, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі