друкувати


Україна: Проти наречених із сигаретою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-20 05:33:10
Українські чоловіки – проти жіночого куріння. Майже 80 відсотків опитаних представників чоловічої статі кажуть, що ніколи б не обрали собі в дружини жінку-курця. За різними рейтингами, Україна нині посідає одне з перших місць у світі за кількістю курців.

Нині в Україні курить понад 11 мільйонів людей, зокрема майже половина чоловіків та кожна десята жінка.

Анастасія курить вже майже 10 років. Кілька разів намагалася кинути, проте виявилося, що це непросто. Її хлопець – не курить, і категорично проти шкідливої звички коханої. Дівчина каже: у компанії хлопця ніколи не дозволяє собі сигарету, проте назавжди відмовлятися від куріння поки не збирається. "Спочатку думала, що кину і це буде легко, але зрештою зрозуміла, що десь у сигареті я знаходжу спокій. Курю, подобається тримати сигарету в руках, дивишся, як вона тліє", – каже дівчина.

Щороку в листопаді в більшості країн світу відзначають Міжнародний день відмови від куріння. У 1970-х роках цей день започаткувало Американське онкологічне товариство.

В Україні у День відмови від куріння розпочалася громадська кампанія "Вільна від куріння". Її мета – сприяти зменшенню кількості жінок-курців. У рамках кампанії – опитування українських чоловіків про їхню ставлення до жінок, які мають тютюнову залежність.

Як результат – свою наречену з цигаркою готові бачити лише 2 відсотки українських чоловіків. 16 відсотків респондентів – байдуже ставляться до цього, а 79 відсотків – проти. Такі дані опитування, проведеного у жовтні Київським міжнародним інститутом соціології.

У Міністерстві у справах сім’ї, молоді та спорту переконані: перш за все, потрібно позбутися реклами тютюнових виробів. Заступник міністра Іван Крулько вважає, що за останні роки тютюнові виробники сконцентрували увагу саме на жіночій статі. "Ви не побачите змін у рекламних підходах до сигарет, які курять чоловіки. А щодо жінок – чи не щомісяця доводиться бачити якісь новинки", – зазначає він.

Голова Національної ради з питань охорони здоров’я при Президенті України Микола Поліщук упевнений: якщо українські жінки не відмовляться від куріння, то потраплятимуть до сумної статистики дедалі частіше. "Через 3-5 років, якщо жінки в нас будуть так курити, рак молочної залози вже буде на другому місці, а на першому опиниться рак легенів", – застерігає пан Поліщук, який свого часу був міністром охорони здоров’я.

За даними дослідників, пік куріння в Україні зафіксували у 2005 році. Тоді кожним п’ятим курцем була жінка. За останні роки цей показник зменшився майже удвічі. Проте смертність від наслідків тютюнової залежності досі висока: якщо туберкульоз щорічно вбиває близько 10 тисяч українців, то куріння – понад 100 тисяч, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі