друкувати


Україна: Одна дитина з сотні позбавлена батьківського догляду

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-20 05:27:31
Понад чверть населення України живе за межею бідності, з них більше 30 відсотків – діти і молодь. Більше половини українських дітей мають погане здоров’я, зростають у неповних родинах. Тисячі дітей в Україні та сусідніх державах (Росії, Румунії, Молдові, Словаччині) стають жертвами примусової праці та сексуальної експлуатації. Ці цифри в інтерв’ю кореспондентці Радіо Свобода Богдані Костюк навела голова представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Юкіе Мокуо.

Нині, коли відзначається 20-річчя Конвенції захисту прав дитини, про головні завдання ЮНІСЕФ у Східній Європі пані Мокуо розповіла, що "пріоритетний напрямок – соціальна сфера, захист права дитини на життя у сприятливому середовищі. Так, нині одна українська дитина з кожної сотні позбавлена батьківського догляду. У Румунії матері-одиначки, котрі живуть за межею бідності, продають своїх малюків у сексуальне рабство. У Росії зростає кількість неповнолітніх, які регулярно вживають алкоголь, – разом з питущими батьками. Тож наше завдання – допомогти цим державам захистити дітей від насильства і жорстокого поводження у сім’ях; захистити жінок і дітей від ВІЛ-інфекції та СНІДу тощо. Якщо ж казати коротко, і в Україні, і у будь-якій іншій країні світу ЮНІСЕФ захищає права дитини на повноцінне, повноправне, позитивне життя".

Радіо Свобода: Фахівці правозахисної організації Amnesty International стверджують, що почастішали випадки сімейного насильства над дітьми… Як боротися з цим злом?
Юкіе Мокуо: Хоча нині відзначається 20-річчя Конвенції захисту прав дитини, я маю визнати, що донині діти – один із найбільш незахищених прошарків населення. ЮНІСЕФ отримує статистику, що випадки звернень дітлахів до правоохоронців з приводу насильства у родинах почастішали. Ми підтримуємо європейську кампанію інформування дітей і підлітків про їхні права, співпрацюємо з правоохоронними органами у цій царині. Зазначу, що ЮНІСЕФ також допомагає такій категорії дітей, як сироти, діти з неповних родин – у вас їх ще називають "безбатченками", або ж "дітьми вулиць": ми допомагаємо створювати так звані "сімейні форми" виховання цих малюків. Адже важливо, щоб з цієї дитини виросла освічена людина, громадянин своєї держави.

Юкіе Мокуо навела такі цифри і факти:

– в Україні понад 60 тисяч дітлахів живуть у дитячих будинках, школах-інтернатах і сирітських притулках;

– 80 відсотків новонароджених малюків в Україні ризикують жити зі зниженими розумовими здібностями через дефіцит йоду в раціоні (у сусідніх з Україною державах ця цифра майже удвічі менша);

– лише 30 відсотків українських немовлят народжуються у "лікарнях, доброзичливих до дитини";

– більшість ВІЛ-позитивних дітей в Україні, Росії, країнах Східної Європи народжуються у соціально неблагополучних молодих родинах; громади не готові надати їм належну підтримку, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі