друкувати


Бавишся ляльками? Забудь про кар’єру

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-20 04:03:52
Хоча дівчата вчаться краще за хлопців, влаштувавшись на роботу, вони заробляють значно менше. І винні в цьому... ляльки, якими вони бавились у дитинстві!

До такого висновку дійшли фахівці "Women and Work Commission" при британському уряді. Розрив у прибутках збільшується через різні рольові ігри дітей: допоки дівчатка уявляють себе принцесами чи нянями, хлопці споруджують будинки, прокладають залізниці та воюють з уявними ворогами. А отже, засвоюють навички, які згодом заважають або сприяють кар’єрі.

Якщо дівчаток змалку привчають до соціальних, "жіночих" професій — цим відтворюють гендерні стереотипи та нерівність в оплаті праці. Тому комісія радить департаменту по роботі з дітьми, школами та сім’ями випустити для вчителів і вихователів спеціальний посібника, де пояснити, що кругозір 3—5-літніх дітей не обмежується стереотипами поведінки хлопчиків та дівчаток.

Дослідники наполягають: популяризація ляльок на кшталт Барбі дає надто вузьке розуміння жіночності, яке вже застаріло. Воно підтримує в дівчатках пасивність та пригнічує особистість. Слабу стать "зациклюють" на клопотах про зовнішній вигляд, перетворюючи на об’єкт бажань, а не на суб’єкт, який активно творить і змінює світ навколо себе.

Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі