друкувати


20 листопада: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-20 03:38:27
Вбивство Старовойтової, затримання Чикатила, а Чижику поставили пам'ятник. В Україні День працівників сільського господарства. Всесвітній день дітей. Відзначається щорічно за закликом ООН в різних країнах в різні дні (на розсуд їхніх урядів) в ознаменування прийняття 20 листопада 1959 р. XIV сесією Генеральної Асамблеї ООН Декларації прав дитини і Конвенції з прав дитини (була ухвалена 44-ою сесією ГА ООН 20 листопада 1989 р.)

День індустріалізації Африки. Мексика відзначає День революції.

Була вбита депутат Державної Думи РФ Галина Старовойтова. Вночі з 20 проти 21 листопада 1998 року в під'їзді свого будинку на набережній каналу Грибоєдова в Санкт-Петербурзі були розстріляні депутат Державної Думи РФ Галина Старовойтова і її помічник Руслан.

Після загибелі депутата її рідним і близьким довелося брати участь в декількох судових процесах. Спочатку судилися з журналістами, потім почався довгий і виснажливий процес над шістьма учасниками замаху, який продовжувався півтора року. Суд над ще двома підозрюваними, які потрапили в руки правоохоронних органів пізніше за інших, теж за всіма ознаками обіцяє бути довгим. Адже багатотомну справу, над якою слідчі ФСБ трудилися декілька років, доведеться розбирати від самого початку. Навіть незважаючи на те, що за нею уже засуджено чотирьох людей (вирок Юрію Колчину, Віталію Акішину, Олексію Вороніну і Ігорю Лелявіну було ухвалено в червні минулого року).

Близькі Старовойтової тільки розводять руками. На їхню думку, винні в загибелі Галини Василівни уникнуть покарання через нерозторопність і неакуратність органів слідства.

Православні: Авкт, Амоніт, Аникита, Антонін, Опанас, Валерій, Варахій, Гигантій, Діодот, Дукитій, Дорофій, Євген, Євтихій, Епіфаній, Зосима, Ієрон (Ерон), Іларіон (Іларіон), Ісихій, Каллімах, Калліник (Каленик, Калина), Касинія, Кастріхій, Кирило, Ксанфій (Ксанф), Лазар, Лонгин, Максиміан, Мамонт, Меласіпп (Мельовсіпп), Никандр, Никон, Остріхій, Тавріон, Феаген, Федот (Феодот), Федул, Фемелій, Феодох, Феофіл і Фессалонікія.

Католицькі: Анатолій, Фелікс.

Цього дня:

1531 Кантонам Швейцарії надано право самим визначати своє віросповідання.

1541 Швейцарський реформатор Жан Кальвін розробив свою теорію реформування церкви.

1723 В 1721 році на річці Ісеті був закладений металургійний завод і фортеця. В 1723 році цього дня завод-фортеця був запущений в дію і на честь імператриці і за її згоди названий Єкатеринбургом. В 1924-91 році місто звалося Свердловськом.

1815 В Парижі підписано акт про визнання і гарантію довічного нейтралітету Швейцарії і недоторканності її кордонів.

1818 Симон Болівар, відомий як "Визволитель", оголосив Венесуелу незалежною від Іспанії.

1829 Євреям заборонено селитися в Миколаєві і Севастополі.

1899 Створено футбольний клуб "Барселона".

1910 На станції Астапово в Рязанській губернії помер Лев Миколайович Толстой (народ.1828). Останній запис в його "Щоденнику для одного себе": "Аби не погрішити. І не мати зла. Тепер немає". Залізничники прикрасили його ложе гілками ялівцю і поклали перший вінок із зворушливим написом - "Апостолу любові".

1917 (7 листопада за ст. ст.) Третім Універсалом Центральної Ради проголошено створення Української Народної Республіки.

1920 На Московській конференції РКП(б) В. Ленін заявив: "Комунізм є радвлада плюс електрифікація всієї країни".

1927 X з'їзд КП(б)У засудив троцькізм і "націоналістичний ухил" - "шумськізм".

1947 ООН схвалив резолюцію про створення на території Палестини двох держав: єврейської (57% території) і арабської (43%). Місто Єрусалим оголошено міжнародною зоною.

1959 ООН прийняла Декларацію прав дитини.

1990 Був затриманий маніяк-вбивця Чикатило

1994 В Санкт-Петербурзі відкрито пам'ятник Чижику – герою відомої пісні.

2000 Помер В‘ячеслав Михайлович Котьоночкін (народ. 20.6.1927), мультиплікатор ("Ну, постривай!").

2002 Президент Чехії виступив проти можливості прийняття Росії до складу НАТО.

20 листопада народилися:

1761 Пій VIII (1761), Папа Римський (1829-30).

1924 Бенуа Мандельброд, французький математик, автор теорії хаосу.

1928 Олексій Володимирович Баталов, кіноактор, режисер ("Летять журавлі", "Дама з собачкою", "Дев'ять днів одного року", "Біг", "Москва сльозам не вірить"), народний артист СРСР.

1937 Вікторія Самойлівна Токарева, письменниця, драматург, кіносценарист ("Джентльмени удачі", "Міміно").

1959 Шон Янг, американська кіноактриса ("Уолл-стріт", "Немає виходу", "Ейс Вентура").

1973 Амалія Гольданська /дів. Мордвинова/, актриса театру і кіно, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі