друкувати


Туристичний потік в Україну скоротився на 18%

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-19 05:32:36
За дев'ять місяців цього року Україну відвідали 16,5 млн. іноземців, що на 3,7 млн (18%) менше, ніж у вказаний період 2008 року. Найбільш різке падіння сталося по європейському напряму (-39%). При цьому кількість поїздок українських туристів також скоротилася на 20%.

Удвічі скоротилася кількість групових турів з Польщі та Молдови і на третину - з Білорусі та Ізраїлю.

Істотно скоротився і діловий туризм (-23%). Удвічі менше бізнесменів приїхало зі Словаччини, Угорщини і Молдови. На 39% менше поляків.

"Закордонні компанії бояться відкривати свій бізнес в Україні. Постійна політична нестабільність відштовхує бізнесменів із західних країн від інвестування в нашу економіку особливо останній рік, тому вони і зменшують кількість ділових поїздок до нас", - зазначив голова асоціації ділового туризму Вадим Грабарчук.

Водночас, число українців, що виїжджають за кордон як організовані туристи (групові тури за цей же період), також зменшилося на 20% (до 1,17 млн. осіб). Про це свідчать дані Державної служби туризму і курортів. При цьому кількість громадян, які перетинали кордон самостійно, навпаки збільшилася на 1,6% (9,84 млн. осіб).

Ігор Захаренко, директор туристичної фірми Феєрія, вважає, що збільшення кількості індивідуальних поїздок і зменшення числа групових турів пов'язане зі спрощенням отримання віз до країн ЄС. "Зараз отримати візу самостійно набагато простіше, ніж ще кілька років тому. Багато українців відмовляються від послуг профільних компаній і займаються організацією поїздки за кордон самостійно", - сказав Захаренко.

Його слова підтверджує і статистика Держслужби туризму і курортів. Так, найбільш істотне скорочення організованого туризму відбулося по європейському напряму - кількість групових турів до Польщі впала більш ніж в 2 рази, а до Чехії - на 44%. Число поїздок до Єгипту і Туреччини скоротилося на 46% і 24% відповідно.

Водночас, загальний міграційний потік за традиційними для українців напрямками постраждав менше. Число громадян, які виїжджали до Росії за вказаний період, знизилося на 11%. Польщу за 9 місяців цього року відвідало на 36% більше українців, ніж роком раніше, Угорщину - на 28%, а Німеччину - на 10%.

Дело припускає, що причиною такої тенденції є криза, яка змусила людей економити.

Як повідомлялося, раніше Німецька хвиля повідомляла, що свинячий грип "підклав свиню" українським туроператорам: майже всі заброньовані раніше путівки у великі західні міста України анульовано, повідомляє Новинар.

Обговорити на форумі