друкувати


Секретна в'язниця ЦРУ … у Литві

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-19 04:54:58
У Литві знайдена секретна в'язниця ЦРУ, про існування якої журналісти дізналися влітку 2009 року. Про це повідомляє телеканал ABC. В'язниця знаходилася в селищі Антівілай недалеко від дач литовських чиновників, за 20 кілометрів від Вільнюса.

В'язниця знаходилася в селищі Антівілай недалеко від дач литовських чиновників, за 20 кілометрів від Вільнюса. Раніше в цій будівлі розташовувалася школа верхової їзди.

Цю інформацію журналістам ABC підтвердили колишній співробітник ЦРУ й один з литовських чиновників.

За інформацією телеканалу, приватна школа верхової їзди була придбана компанією Elite, LLC, зареєстрованою в США, у березні 2004 року. За кілька місяців будівлю було переобладнано: всередині, на місці критого манежу, побудували камери і приміщення для допитів з залізобетонними стінами. Також в будівлі був обладнаний гараж і система автономного електропостачання з напругою 110 вольт.

Співрозмовники журналістів ABC відзначають, що споруда секретної в'язниці була свого роду платою за входження Литви до Північноатлантичного альянсу.

Нагадаємо, 20 серпня американська телекомпанія ABC повідомила, що в Литві неподалік від Вільнюса розташовувалася в'язниця для підозрюваних у зв'язках з Аль-Каїдою, відкрита Центральним розвідувальним управлінням США після подій 11 вересня 2001 року.

За відомостями телекомпанії, цю інформацію підтверджують як колишні службовці американської розвідки, так і записи бортових журналів літаків ЦРУ, які неодноразово здійснювали посадку у Вільнюсі.

Пізніше міністерство закордонних справ Литви спростувало інформацію, що з'явилася, однак в країні було розпочато розслідування, яким зайнялася спеціальна парламентська комісія.

Президент Литви Даля Грибаускайте заявила, що в неї є "непрямі підозри", що в'язниця ЦРУ на території країни існувала, вона закликала провести ретельне розслідування і, якщо цей факт підтвердиться, то, на її думку, Литва повинна "очиститися", визнавши це і вибачившись перед світовою спільнотою, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі