друкувати


Рейтинг українських супермаркетів: Перемогла наявність туалетів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-19 04:47:56
Вітчизняні супермаркети за рівнем сервісу відстають від європейських, кажуть експерти. Порівняно з ними їх можна умовно оцінити на "трієчку". Але навіть з-поміж таких знайшли "відмінників" і "четвірочників".

Експерти дослідили 81 супермаркет 25 торгових марок у 8-ми містах України: Київ, Вінниця, Полтава, Хмельницький, Одеса, Луганськ, Алчевськ та Єнакієве.

Досліджували за 20-ма критеріями. За 5-бальною шкалою.

Жодна мережа не отримала 100 балів. Найбільше – 93 бала набрала мережа "Мегамаркет" (обидва дослідних магазини перебувають в Києві) та луганський "Техностандарт" - 84 бали.

Дослідити усі магазини мереж було неможливо. 10 мереж були представлені одним магазином, інші 15 – від 2 до 11 магазинів. Вираховувався середній показник по мережі.

Загалом тільки 7 мереж отримали "відмінно", це "Амстор", "Велика Кишеня", "Грош", "Мандарин", "Мегамаркет", "Таврія-В" і "Техностандарт". 16 супермаркетів отримали оцінку "добре": "Абсолют", "Авеста", "АТБ-маркет", "Ашан", "Брусниця", "Варшава", "Вопак", "Метро", "Наш квартал", "Парус", "Полтава", "Сельпо", "Фуршет", "Фора", "Еко-маркет" та Billa. Двом мережам поставили "трійку"- полтавському "Полагросервісу" і вінницькій "Короні".

Псують картину відсутність пандусів для інвалідних і дитячих візків, дитячих кімнат, кас для покупців одного-двох товарів, контрольних ваг, сайту супермаркету, де можна замовити товари додому. А також відсутність туалетів.

"У нас про це чомусь не прийнято говорити. Але відсутність туалетів у супермаркетах ускладнює людям життя і робить здійснення покупок в магазині достатньо складним і некомфортним процесом", - каже Наталія Бородачова , провідний експерт з питань захисту прав споживачів спільного проекту "Спільнота споживачів та громадські об’єднання".

Аби туалети з’явились - це треба зробити обов’язковою умовою в санітарних правилах – додає Клавдія Максименко, керівник проекту ЄС-ПРООН "Спільнота споживачів та громадські об’єднання" ( CSCN ). "За кордоном ви не побачите жодного супермаркету без туалета. Коли з іноземцями говориш і питаєш, що їх найбільше вразило, то вони як один кажуть: туалети. Якщо ми чекаємо Євро 2012 і хочемо розвивати в’їздний туризм , то задля цього треба забезпечити нормальну інфраструктуру".

Щодо кас для одного-двох товарів, то в наших супермаркетах вони теж майже відсутні. Людина , яка забігла за кілограмом цукру, має вистояти довжелезну чергу. За кордоном є спеціальні каси для таких покупців.

Не має у багатьох мереж і дисконтних карток. "Їх можна запровадити для окремих категорій людей. Наприклад для пенсіонерів. І вказати час коли для них діють знижки. Наприклад тоді, коли найменший наплив покупців. Це дозволить у час-пік розвантажити каси, оскільки покупців розведуть у часі", - каже Ніна Кильдій, Керівник експертно-аналітичного відділу Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз "ТЕСТ".

Експерти дослідили і наявність додаткових послуг: розташування поряд аптечних кіосків, пунктів обміну та зупинок громадського транспорту валюти, продаж поповнення для телефонів та живих квітів. Більшість послуг – були відсутні.

"Супермаркет - це не лише магазин, а це комплекс, який містить ще додатково магазинчики чи відділи і для людей. Якщо людині терміново треба обміняти валюту чи поповнити рахунок телефону, вона повинна мати таку можливість. А не витрачати час на пошуки. На жаль, біля багатьох маркетів задовольнити у цьому потребу не можливо, - каже Ніна Кильдій, Керівник експертно-аналітичного відділу Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз "ТЕСТ".

Цьогорічне дослідження проводили спільний проект ЄС-ПРООН "Спільнота споживачів та громадські об’єднання" та науково-дослідний центр незалежних споживчих експертиз "ТЕСТ". Пробандами-дослідниками виступали активісти громадських об’єднань споживачів, включаючи студентів вищих навчальних закладів. Завдання для пробандів не включало придбання цілого візку товарів, а лише необхідне для власних поточних потреб.

"Рівень якості послуг супермаркетів мав би бути вище, якби їхні керівники більше цікавилися попитом та очікуваннями споживачів. Організатори роботи супермаркетів в Україні мають численні незадіяні ресурси для підвищення рівня обслуговування клієнтів і для покращення ситуації повинні керуватися сучасними потребами споживачів, вивчати та задовольняти ринковий попит. Взірцем можуть стати світові та європейські стандарти надання послуг покупцям", - сказала Ніна Кильдій, керівник експертно-аналітичного відділу Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз "ТЕСТ".

Торік експерти досліджували рівень задоволеності українців сервісом у магазинах. Він виявився вищим навіть ніж у Європейських державах. Хоча сервіс суттєво відстає. Фахівці пояснюють: в українців просто нижчий рівень очікувань від торгових мереж, ніж у європейців, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі