друкувати


Держава повісила на кожного українця борг у 6 тисяч гривень

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-19 03:39:25
За чотири роки (з 2004 по 2008) валовий зовнішній борг України зріс учетверо – з 24 млрд доларів до більш ніж 100 мільярдів. І це без врахування останнього кредиту від МВФ. Дві третини цієї суми Україна отримали ззовні. Решту - в середині країни.

За кордоном найбільшим кредитором виступив Міжнародний валютний фонд, на другому місці - Світовий банк. Більше мільярда доларів Київ винен російському урядові, наполовину менше заборгував Європейському банку реконструкції та розвитку.

Повертають борги, звісно, з бюджету. Тобто з грошей всіх, хто працює та отримує заробітну платню, адже єдине наразі джерело наповнення бюджету – це податки.

Якщо розділити суму державного боргу у гривнях - це близько 280 мільярдів - на сорок шість мільйонів українців, вийде, що кожен громадянин народжується вже з боргом у 6 тисяч гривень.

У гонитві за кредитами на початку незалежності українська влада винайшла власне ноу-хау. Вона не лише сама позичала гроші, а ще й гарантувала повернення боргів комерційних структур. Тобто, отримала якась фірма позику, не розрахувалась - і держава повертала замість неї гроші. Знову-таки з бюджету.

Ця практика існувала включно до 1999 року. Бізнес за цей час набрав таких кредитів на два з половиною мільярди доларів і зрештою більша частина приватних боргів лягла на державні плечі. Під державні гарантії купували нафтопродукти, виробниче обладнання для українських заводів, медикаменти, насіння, зерно, сільгосптехніку.

І в найближчому майбутньому такі борги можуть збільшитися. Цьогоріч держава поновила практику дев'яностих. І знову гарантує повернення чужих кредитів. Щоправда, як запевняють в уряді, борги комерційних структур з бюджету більше не погашатимуть. Тепер ручаються за державні підприємства.

Однак не всі фінансисти цьому вірять. Державний борг України в останні два роки зростає надто стрімко. Кредитами латають бюджетні дірки, яких через кризу стає усе більше. Повертати позики з кожним роком треба дедалі більше, але для цього треба, щоб українці заробляли дедалі краще, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі