друкувати


Друга світова: Інформація про радянських військовополонених в Інтернеті

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-18 04:42:28
Найбільша в світі база даних радянських військовополонених, захоплених німецькими військами під час Другої світової війни, стала доступна онлайн німецькою та російською мовами.

Згідно з повідомленням Міністерства науки федеральної землі Нижня Саксонія, інтернет-архів містить дані про приблизно 700 тисяч військовополонених Другої світової війни, більша частина яких загинула в німецькому полоні. Друга оприлюднена днями база даних включає імена і дати народження більш ніж 10 тисяч громадян Німеччини, щодо яких було винесено різні вироки радянськими судами.

Оприлюднена база даних включає в себе базову інформацію: імена та прізвища військовополонених, дату народження і дату смерті. Однак, користувачі, які знайдуть у списку імена своїх близьких, можуть звернутися до дослідників із запитом для отримання більш детальної інформації.

Міністр науки Саксонії підкреслив, що ці архіви допоможуть мільйонам людей дізнатися долю своїх загиблих або зниклих безвісти родичів.

Як випливає із заяви міністерства, родичі приблизно 85 відсотків людей зі списку і багато тих, хто залишився живим після німецького полону, до цих пір не знають, які звинувачення були пред'явлені їм та їх близьким.

Масштабний список підготували і опублікували співробітники Центру документації при громадському об'єднанні Саксонські меморіали в пам'ять жертвам політичного терору, яке базується в Дрездені. Работа над проектом здійснювалася за підтримки урядів Росії, України та Білорусі і зайняла 9 років.

Саксонські дослідники обіцяють публікувати будь-які уточнення до бази даних, як тільки вони будуть отримані, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі