друкувати


18 листопада: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-18 03:06:28
Суд над Бандерою, створення в Росії губерній, і день народження Рязанова. Латвія відзначає День проголошення Латвійської Республіки (1918). Султанат Оман День народження султана Кабуса бен Саїда бен Таймура - глави держави, прем'єр-міністра, верховного головнокомандуючого, міністра закордонних справ, оборони і фінансів. Цей день в історії України: В 1933 році Пленум ЦК КП(б)У ухвалив, що головною небезпекою є український націоналізм.

Цього дня в 1935 році у Варшаві почався судовий процес над лідером українських націоналістів Степаном Бандерою.

За його результатами був засуджений до смертної страти, заміненої довічним тюремним ув’язненням. Влітку 1936 відбувся ще один процес - у Львові - над керівництвом ОУН, де Бандері був винесений аналогічний вирок. Після окупації німецькими військами Польщі звільнений. В квітні 1941 ОУН розкололася на ОУН-М (прихильники Мельника) і ОУН-Б (прихильники Б.), яка також називалася ОУН-Р (ОУН-революціонери), а Бандера вибраний начальником головного проводу. Перед початком Великої Вітчизняної війни було сформовано 3 похідні групи (бл. 40 тис. чол.), які повинні були сформувати українську адміністрацію на окупованих територіях. Бандера намагався за допомогою цих груп проголосити незалежність України, поставивши Німеччину перед фактом. 30.6.1941 від його імені Я. Стецько проголосив створення Української держави. 5 липня у Кракові гестапо арештувало Бандеру і зажадало відмовитися від Акту. У вересні знову арештований і поміщений у концтабір Заксенхаузен. Бандера був одним з головних ініціаторів створення Української повстанської армії. Метою УПА була проголошена боротьба за незалежність України, і боротьба, як проти більшовиків, так і проти німців. На початку серпня 1943 в Сарнах Рівненської області відбулася зустріч представників німецької влади і ОУН за погодженням спільних дій проти партизан, потім переговори були перенесені до Берліна. Досягнута домовленість про те, що УПА охоронятиме залізниці і мости від радянських партизан, підтримуватиме заходи німецької окупаційної влади. Натомість Німеччина обіцяла забезпечувати зброєю і амуніцією частини УПА, а у разі перемоги фашистів над СРСР, дозволити створити Українську державу під протекторатом Німеччини. Але, влітку 1945 керівництво Німеччини випустило секретний указ, в якому, зокрема, мовилося про необхідність "негайно і найбільш таємно... вищезазначені елементи ОУН і УПА (тих, хто може здатися владі) ліквідувати у такий спосіб: великі і незначні загони УПА на бій з більшовиками і створювати ситуації, щоб їх знищували Ради на постах і засідках". Після закінчення війни Бандера жив у Мюнхені. Вбитий (отруєний) агентом КДБ СРСР - Страшинським. В 2000 праві партії Івано-Франківської області виступили із закликом перенести прах Бандери на Батьківщину і відкрити історико-меморіальний комплекс.

Православні: Галактіон, Григорій, Іона.

Католицькі: Анелія, Роман.

Цього дня:

794 Японський імператор переніс столицю з Нари в Хейан (сучасний Кіото).

1302 Папа Римський Боніфацій VIII видав буллу, що проголосив абсолютний пріоритет церковної влади над світською.

1307 Згідно з легендою Вільгельм Телль уразив стрілою яблуко на голові свого сина.

1775 Катерина II створила в Росії губернії.

1804 (5 листопада за ст. ст.), Встановлені Казанський і Харківський університети. В цей же день був прийнятий новий університетський статут, що надавав велику автономію.

1870 Перша офіційна лінія голубиної пошти зв'язала Тур і Париж.

1920 В РРФСР дозволені аборти, як мовилося - "на користь жінок".

1928 В Нью-Йорку пройшла прем'єра першого звукового мультфільму Уолта Діснея "Пароплав Віллі" з улюбленим всіма героєм Міккі Маусом. До цього Міккі Маус з'являвся в двох німих мультфільмах.

1929 Російський інженер і винахідник 41-річний Володимир Зворикін, який емігрував з Росії після революції, продемонстрував у США першу трубку, що передає зображення. Пізніше його по справедливості назвуть "батьком телебачення".

18 листопада народилися:

1860 Ігнацій Ян Падаревський (1860-29.6.1941), польський піаніст, композитор, перший прем'єр-міністр Польщі.

1927 Ельдар Олександрович Резанов, кінорежисер.

1930 Микола Погодін, актор ("Дівчата", "Ночувала хмаринка золота").

1960 Андрій Альбертович Житкін, головний режисер Театру на Малій Бронній.

1962 Керк Хеммет, гітарист американської групи Metallica, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі