друкувати


Яка вартість щастя

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-17 05:34:29
Економіст Пол Фріжтерс вирішив спростувати думку, що щастя за гроші не купиш. Молодий австралійський економіст Пол Фріжтерс оцінив щасливі чи нещасливі події в житті людини у грошовому еквіваленті.

Згідно з його дослідженням, "вартість" тих чи інших моментів життя залежить від статі. Наприклад, після розлучення чоловік почуває себе так, ніби він втратив 61,5 тисячі фунтів стерлінгів (понад 102 тисяч доларів). А от для жінок розставання з чоловіком рівносильне втраті лише 5 тисяч фунтів.

За підрахунками Фрітжерса, смерть коханого або дитини жінка сприймає як втрату 73 тисяч фунтів, а чоловік - як втрату 350 тисяч.

Радість від народження дитини у чоловіків дорівнює отриманню 18,2 тисяч фунтів, а у жінок - 4,9 тисяч. Одруження для жінки порівнюється з прибутком у 8,7 тисяч фунтів, а для чоловіка - 17,7 тисяч. Цікаво, що при цьому переїзд сприймається жінками приблизно так само, як отримання 1,45 тисяч фунтів, а чоловіками - як збитки на суму у 8,95 тисяч.

Свої висновки Фрітжерс зробив на основі спостереження за приватним життям 10 тисяч людей, яке він проводив з 2001 року. Всі піддослідні регулярно оцінювали ступінь задоволеності життям. Економіст зазначив, що люди схильні давати життю оцінку у вісім балів, проте показник може змінюватися після важливих подій або значних доходів і збитків, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі